Категорија:
Активности - Вести
Објављено:
07. априла 2019.

Почео Први Мешовити комитет за сарадњу између Влада Србије и УАЕ

Први Мешовити комитет за сарадњу између Влада Републике Србије и Уједињених Арапских Емирата почео је данас заседањем експертских тимова у Палати „Србија“.

Данас, првог дана Мешовитог комитета биће одржани експертски састанци, док ће сутра бити одржана пленарна седница Мешовитог комитета којом ће председавати министар финансија у Влади Србије Синиша Мали и државни министар УАЕ, његова екселенција Султан Ахмед Ал Џабер.

Уочи почетка експертских састанака, државни секретар у Министарству финансија Гојко Станивуковић изразио је задовољство и велику захвалност што је Србија домаћин првог Мешовитог комитета за сарадњу између Владе Републике Србије и Владе УАЕ.

Станивуковић је нагласио значај стратешког партнерства између Србије и УАЕ, и изразио уверење да ће се састанци Мешовитог комитета одржавати на редовној основи, имајући у виду да је њихов циљ побољшање и развој билатералних економских односа две земље, посебно у области трговине и инвестиција.

„Циљ Владе Републике Србије је да убрза имплементацију реформских политика ради осигурања финансијске стабилности и одрживог економског раста, као и даљег побољшања укупне инвестиционе климе. Досадашње динамичне стопе раста и уравнотежене јавне финансије, уз силазну путању јавног дуга и ниску и стабилну инфлацију, чине здраве основе за даље побољшање свих макроекономских токова, што ће довести до даљег смањења незапослености и раста животног стандарда грађана Србије“, навео је Станивуковић.

Државни секретар је навео и да Република Србија и УАЕ имају добре и плодне билатералне односе, како на политичком, тако и на економском нивоу.

Истичући да трговинска размена између две земље расте, Станивуковић је изразио очекивање да ће тако бити и у наредном периоду, имајући у виду да је Република Србија постала атрактивна инвестициона дестинација, те да има бројне споразуме о слободној трговини са ЕУ, Руском Федерацијом, Белорусијом, Казахстаном, Турском, као и са ЦЕФТА и ЕФТА.

„Важно је нагласити да постоји огроман потенцијал за унапређење свеукупне билатерне сарадње између наше две земље“, рекао је Станивуковић.

Амбасадор УАЕ у Србији, његова екселенција Мубарак Саид Ал Дахери се захвалио на гостопримству и топлој добродошлици, и изразио наду да ће прва седница Мешовитог комитета бити продуктивна за обе стране.

Ал Дахери је похвалио билатералне односе између Србије и УАЕ, у свим аспектима, и истакао значај њиховог одржавања и унапређења.

„Желео бих да нагласим важност данашњег састанка, посебно у светлу великих напора обе Владе да промовишу сарадњу у области културе, економије, пољопривреде и инвестиција“, рекао је Ал Дахери, и позвао привреднике из УАЕ да искористе предности Мешовитог комитета како би истражили инвестиционе могућности за сарадњу са спрском страном.

Он је истакао значајан пораст ненафтне трговине између УАЕ и Републике Србије, наводећи да је тај вид трговине порастао са 70,4 милиона долара у 2016. години, на приближно 83,2 милиона долара у 2017, уз годишњу стопу раста од око 18%.

Амбасадор је пренео и поруку његовог височанства, шеика Абдулаха бин Заједа Ал Нахјана, који је упутио најбоље жеље народу Србије, председнику Александру Вучићу, Влади Србије и члановима српске делегације на Мешовитом комитету.

За сутра је, поред пленарне седнице, планирано и потписивање Протокола са заседања Мешовитог комитета, који ће потписати копредседавајући

Мешовитог комитета, министар финансија Синиша Мали и државни министар УАЕ, Султан Ахмед Ал Џабер.

Том приликом биће потписан и Споразум о сарадњи између Федерације привредних комора УАЕ и Привредне коморе Србије, као и Меморандум о разумевању између Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде

Републике Србије и Министарства за климатске промене и животну средину УАЕ, о сарадњи у области ветерине.