Категорија:
Активности - Вести
Објављено:
06. фебруара 2019.

Отворен новоизграђени гранични прелаз Бајмок између Републике Србије и Мађарске

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали присуствовао је отварању новоизграђеног, реконструисаног граничног прелаза Бајмок, између Републике Србије и Републике Мађарске и истакао да његова модернизација унапређује квалитет путовања путника, као и квалитет рада цариницима и полицајцима.

Отварању новог прелаза присуствовали су шеф Делегације Европске уније у Србији Сем Фабрици, државни секретар Министарства унутрашњих послова Милосав Миличковић и помоћник министра за европске интеграције Бранко Будимир.

Министар Мали истакао је да је изградња новог граничног прелаза Бајмок, на већ постојећој локацији завршена у року од 18 месеци, након интензивних радова у које је уложено 2,1 милиона евра.

„Пројекат изградње новог прелаза највећим делом финансиран је из предприступних фондова ЕУ, у износу од 1,8 милиона евра, док је други део средстава у износу нешто већем од 300.000 евра обезбеђен кроз национално суфинансирање“, рекао је Мали.

Министар је оценио да ће нови прелаз знатно растеретити гужве на границама са Мађарском, односно прелазе Хоргош и Келебију, с обзиром да се налази на пола пута између Суботице и Сомбора. Он је рекао да је прелаз изграђен у складу са највишим стандардима и да садржи све што је неопходно за несметано функционисање путничког промета и ефикасан рад граничних служби.

„У оквиру прелаза сада се налазе по две саобраћајне траке на улазу и излазу из земље, што ће значајно убрзати саобраћај. Највише користи од новог прелаза имаће управо путници, јер ће у сезони када је њихов број највећи, овај прелаз представљати добру путну алтернативу“, рекао је Мали.

Преко прелаза у Бајмоку у просеку дневно прође 700 аутомобила, али сада се очекује значајан пораст броја возила, каже министар и напомиње да се тим путем најбрже може стићи до неких европских престоница, попут Беча.

„Имајући у виду идеалан положај овог граничног прелаза, Управа царина је током спровођења пројекта створила све услове и за успостављање аутобуског саобраћаја, па тако поред траке намењене за аутобусе, постоји и посебан објекат за њихов преглед. Остаје само да превозници прибаве дозволе за прелазак државне границе од Министарства саобраћаја, и аутобуски превоз може да почне“, рекао је Мали.

Министар Мали напомиње да на прелазу Бајмок неће, као
ни до сада, бити теретног саобраћаја, а прелаз ће радити од 7 до 19 часова, али размишља се о увођењу 24-часовног радног времена, што до сада није био случај.

Осим унапређења услова за рад, министар подсећа да су запослени у Управи царина, којих је око 2.800, добили повећање плата од 8,5 одсто, што је предвиђено буџетом за 2019. годину.

„Радници Управе царина су веома посвећени и предани свом послу, у којем остварују одличне резултате. Захваљујући њиховом ефикасном раду током претходне године у државни буџет слило се више од 586 милијарди динара, што је за 10,47 одсто више у односу на 2017. годину“, рекао је Мали.

Министар каже да се ишло и корак даље, па ће доношење новог Царинског закона и Закона о царинској служби додатно олакшати рад царинским службеницима. Министар је истакао да је стратегија Владе Републике Србије да у наредних пет година комплетно царинско пословање, и увоз и извоз, буду потпуно аутоматизовани.

„Комуникација између царине и приватног сектора обављаће се електронски, односно, више неће бити папира нити чекања у редовима на подношење документације, што је кључна измена коју доноси нови Царински закон. Законом о царинској служби обезбеђујемо већу правну сигурност, безбедност друштва и земље, јачамо интегритет царинских службеника и смањујемо могућност за корупцију“, навео је министар.

Мали је подсетио да је у току и изградња граничног прелаза Сот, који је величине Бајмока, а налази се на граници са Хрватском и да се завршетак радова очекује у другој половини 2019. године. Предвиђена је и изградња новог граничног прелаза Котроман, на постојећој локацији.

„На том прелазу предвиђена је изградња свих потребних садржаја, укључујући и камионски терминал. Обезбеђена су и средства за изградњу граничног прелаза Гостун према Црној Гори, а ове године требало би да заживи и први интегрисани гранични прелаз са Македонијом Прешево-Табановце“, рекао је Мали.

Реконструкција прелаза Бајмок део је шире агенде, агенде повезивања, рекао је шеф Делегације Европске уније у Србији Сем Фабрици. Он каже да постоји потреба за повећањем ефикасности и капацитета граничних прелаза и истакао да је Бајмок пример како треба да изгледају гранични прелази у 21. веку.

„Отварање граничног прелаза део је и једне шире стратегије о међусобном управљању границама које је 2012. године Србије потписала са ЕУ, а зове се Интегрисано управљање, зато што подразумева укључивање од стране Управе царина, преко Министарства унутрашњих послова, као и других управа, како би управљање боље функционисало. ЕУ је са задовољством тесно сарађивала са Србијом како би подигла ефикасност и капацитете овог система“, закључио је Фабрици.

Директор Управе царина Србије Милош Томић изјавио је да је реконструисани гранични прелаз Бајмок ка Мађарској од данас модернији и функционалнији, због чега с правом очекује да растерети граничне прелазе у околини.

„Пошто сам и сам одавде, знам да ће се овим остварити сан Бајмочана на који чекају већ 30 година“, истакао је Томић и додао да ће овај прелаз бити од великог значаја за све путнике који желе да скрате пут до нама најближих европских метропола.

Отварању граничног прелаза присуствовали су државни секретари у Министарству финансија Гојко Станивуковић и Данијела Вазура, помоћници министра финансија Верица Игњатовић, Снежана Карановић и Марко Јовановић, као и градоначелник Суботице Богдан Лабан.