Категорија:
Активности - Вести
Објављено:
20. марта 2019.

Одржана седница Координационог тела за сузбијање сиве економије

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали председавао је данас седницом Координационог тела за сузбијање сиве економије, која је одржана у Министарству финансија. Седници су присуствовали министарка правде Нела Кубуровић, министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић и министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић.

На састанку је договорен коначан концепт Акционог плана за сузбијање сиве економије, који би требало ускоро да буде усвојен на седници Владе Републике Србије, а након чега ће почети његова примена.

Саговорници су се сагласили да ће Акциони план да допринесе бољем привредном и пословном амбијенту, као и бољем положају радника, с обзиром на то да сива економија и даље има велики удео у БДП-у.

Акциони план подразумева сет контролних и подстицајних мера, како би се са једне стране вршила ефикаснија контрола и спречила сива економија, а са друге стране олакшало пословање привреди.

У том смислу, Акциони план има пет циљева: ефикаснији наџор над токовима сиве економије, унапређење рада Пореске управе у циљу ефикасније наплате пореза, подстицајне мере за фер конкуренцију, легално предузетништво и запошљавање, административно растерећење и подизање свести грађана и привреде о значају сузбијања сиве економије.

Седници су присуствовали и представници Националне алијансе за локални економски развој (НАЛЕД), који су активно учествовали у изради концепта Акционог плана, као и представници Министарства трговине, туризма и телекомуникација и Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

Фото: Танјуг