Категорија:
Активности - Вести
Објављено:
26. маја 2020.
1
2
3
1/

Одржан састанак о секторским мерама за помоћ привреди

Данас је у Привредној комори Србије одржан састанак на коме су разматране мере подршке за секторе који су посебно угрожени услед негативних последица пандемије вируса Ковид-19.

Министар финансија Синиша Мали је представницима сектора туризма, хотелијерства и друмског саобраћаја изнео конкретне предлоге, а све у циљу одржавања њихове ликвидности и што бржег покретања привредне активности.

Након што су на претходним састанцима разматрани предлози привредника, министар је истакао да је држава нашла начин да им помогне, као што је то учинила и са свеобухватним програмом подршке економских мера за приведу.

Подсећајући привреднике да већ имају право да користе мере као што су одлагање плаћања пореза и доприноса на зараде, исплату минималне зараде и коришћење јефтиних кредита, Мали је рекао да је најважније да се тим секторима обезбеди додатна ликвидност.

Управо због тога, биће им обезбеђени повољнији услови за аплицирање за кредите, а који би подразумевали дужи период отплате и дужи грејс период. Такође, привредни субјекти из наведених сектора би у том случају код Фонда за развој имали право да аплицирају за веће максималне износе него што је тренутно случај, уколико буду испуњавали прописане услове.

На састанку је договорено да ће у наредним данима бити донет и регулаторни оквир који ће ове мере законски регулисати.

Мали је закључио да је држава брзо и ефикасно реаговала у новонасталој ситуацији која је изазвана пандемијом вируса корона, те додао да се за мање од десет дана очекује и исплата друге минималне зараде.

Састанку су присуствовали председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж,  државни секретар у Министарству финансија Славица Савичић и помоћник министра Драган Демировић, државни секретар у Министарству привреде Драган Стевановић, државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Стеван Никчевић, представници Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.