Категорија:
Активности - Вести
Објављено:
05. августа 2019.

Министри Синиша Мали и Зоран Ђорђевић разговарали о повећању минималне цене рада

Министар финансија Синиша Мали и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић одржали су данас консултативни састанак уочи почетка преговора са представницима синдиката и послодаваца о повећању минималне цене рада.

Министар финансија Синиша Мали је истакао да је циљ Владе Републике Србије да се побољша квалитет живота грађана у земљи, те да је у том смислу интерес државе да настави са повећањем минималне цене рада.

“Само у последње две године минимална цена рада је повећана за 18,6%, а са значајнијим повећањем ћемо наставити и даље. Са друге стране, желимо да уведемо још олакшица за привреду, како би то повећање било на здравим основама. С обзиром на то да нас ускоро очекује и повећање плата и пензија, то ће све утицати на бољи животни стандард грађана Србије, што је и основни циљ Владе. Очекујемо да ће висина просечне плате већ у децембру достићи 500 евра, баш као што је најавио и председник Александар Вучић. Управо то је резултат реформи које смо започели пре неколико година”, рекао је Мали.

Министар Ђорђевић је истакао да ће држава настојати да на преговорима пронађе компромисно решење између све три заинтересоване стране.

“Министар Мали
ме је упознао са свим параметрима који утичу на висину минималне цене рада, а који су превасходно везани за економску ситуацију у земљи. Наш председник Александар Вучић дао нам је јасну смерницу када је у питању повећање минималне цене рада. Трудићемо се да утврђена минимална цена рада буде компромисно решење добијено на основу преговора све три стране, државе, послодаваца и радника”, рекао је Ђорђевић.

У наредних десет дана министар Зоран Ђорђевић ће одржати појединачне састанке са послодавцима и представницима синдиката како би чуо њихове ставове, након чега ће почети формални преговори о минималној
цени рада.