Категорија:
Активности - Вести
Објављено:
26. априла 2019.

Министри Синиша Мали и Расим Љајић са представницима компаније Хуавеји

Министар финансија Синиша Мали и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић састали су се данас у Пекингу са потпредседником компаније Хуавеји Ли Јианом и другим представницима те компаније, са којима су разговарали о могућностима да се 2020. године у Републици Србији уведе 5Г технологија.

– Реч је о дигиталном повезивању земаља које се налазе на Путу свиле. Желимо да што пре кренемо са увођењем 5Г технологије, јер ће нам то омогућити још бржи развој земље у наредном периоду. Управо је и то део Четврте индустријске револуције, коју не желимо и не смемо да пропустимо – рекао је министар финансија.

Мали је рекао и да су представници компаније Хуавеји потврдили стратешко партнерство са Телекомом Србија, са којим је у току заједнички пројекат на изградњи телекомуникационе инфраструктуре.

– Циљ пројекта је да се око 750.000 домаћинстава у Републици Србији повеже оптичким кабловима. То ће значити бржи интернет, и још један корак напред ка Четвртој индустријској револуцији. Србија има много потенцијала који морамо да искористимо – истакао је Мали.

Министар је додао да је тема разговора био и концепт паметних градова, те да ће представници компаније Хуавеји у наредних месец дана доћи у Град Ниш, где ће почети да развијају тај концепт, како би касније могли да га примене и на остале градове у земљи.

Министри Мали и Љајић бораве у посети Пекингу као део званичне државне делегације која је предвођена председником Александром Вучићем, а поводом одржавања форума „Појас и пут“.