Категорија:
Активности - Вести
Објављено:
09. маја 2019.

Министар Синиша Мали започео разговоре са Мисијом ММФ-а

Делегација Министарства финансија, предвођена министром Синишом Малим, састала се данас са Мисијом Међународног монетарног фонда (ММФ), коју предводи Јан Кес Мартејн. Делегација ММФ борави у посети Републици Србији до 21. маја 2019. године.

Министар Синиша Мали је упознао новог шефа Мисије ММФ-а са фискалним резултатом који је остварен у прва четири месеца ове године, односно са суфицитом у државној каси који износи 5,5 милијарди динара, и истакао да пројекција раста БДП-а за ову годину остаје 3,5%, те да је у првом кварталу сектор грађевинарства забележио убедљиво највећи раст у односу на претходну годину.

На састанку су разматране главне тачке актуелног програма са ММФ-ом – трансформација Пореске управе и раздвајање основних и споредних делатности, теме које су везане за банкарски сектор, затим оснивање Комисије за капиталне инвестиције и усвајање методологије за управљање капиталним инвестицијама, реформа плата и доношење фискалних правила која укључују формулу за индексацију пензија. Било је речи и о новом Сектору за фискалне ризике, који се успоставља у Министарству финансија, а што је такође део текућег програма. Саговорници су разговарали и о развоју тржишта капитала, а у ту сврху ће најпре бити формирана радна група.

Министар Синиша Мали је истакао да су четири најважнија циља за наредни период: очување фискалне стабилности, конкурентније тржиште и раст БДП-а, повећање плата и пензија, односно бољи животни стандард грађана, и још више улагања у јавне инвестиције, поготово у путну и железничку инфраструктуру.

Република Србија и ММФ су, након успешно завршеног трогодишњег Stand-by аранжмана, у јулу прошле године ушли у нови аранжман “Policy Coordination Instrument” (PCI), који представља нефинансијски аранжман, има саветодавну улогу и превасходно је оријентисан на спровођење структурних реформи.

PCI je одобрен Републици Србији 18. јула прошле године, на период од 30 месеци, односно до јануара 2021. године.

Фото: Танјуг