Категорија:
Активности - Вести
Објављено:
14. маја 2019.

Министар Синиша Мали се састао са директором Агенције за осигурање депозита Руске федерације

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали састао се данас са генералним директором Агенције за осигурање депозита Руске федерације Јуријем Исаевим, са којим је разговарао о даљој заједничкој сарадњи и размени искустава.

Министар Синиша Мали је истакао да постоји два важна приоритета у области осигурања депозита, а то је стање јавних финансија и добра законска регулатива.

Он је рекао да је у том смислу важан раст БДП-а, стабилан курс, стабилна инфлација, и стабилност целог банкарског сектора. Када је реч о законској регулативи, у плану је измена законских решења у тој области, којим би се та агенција бавила искључиво осигурањем депозита, својом основном делатношћу, и којим би се питање стечаја банака изместило из агенције. Тиме би се даље унапредио рад те агенције, и увели неопходни међународни стандарди.

Министар је рекао да је у току прошле године завршена продаја првог пакета ненаплативих и проблематичних потраживања, као и да се продаја преосталог пакета очекује у наредних годину дана. Тиме ће се у потпуности завршити стечајни поступци банака за које је надлежна АОД након скоро две деценије.

Такође, на састанку је закључено да, захваљујући консолидацији јавних финансија, у последњих неколико година није било нових стечајева банака у Републици Србији.

Директор АОД Руске Федерације је истакао да је у тој држави много веће тржиште на коме послује око 400 банака, те да се та агенција такође бави наслеђеним стечајевима од пре неколико деценија.

Саговорници су закључили да између агенција постоји добра сарадња, да се размењују искуства, те да ће се са тим активностима наставити и даље. Представници АОД-а Руске Федерације ће бити присутни на Форуму у Сант Петерсбургу почетком јуна, на коме ће бити и министар финансија Синиша Мали, речено је на састанку.

Агенције за осигурање депозита Руске Федерације и Републике Србије закључиле су у децембру 2017. године Меморандум о сарадњи у циљу јачања билатералних веза, редовних консултација и размене искустава и информација у оквиру својих надлежности, те унапређења сарадње на међународним форумима.