Категорија:
Активности - Вести
Објављено:
05. септембра 2019.

Министар Синиша Мали са синдикатима и послодавцима о минималној цени рада

Министар у Влади Републике Србије Синиша Мали данас је учествовао на округлом столу о минималној цени рада у организацији Савеза Самосталних синдиката Србије, где је прецизирао да ће 10. септембра бити одржана седница Социјално-економског савета, где би требало да буде донета коначна одлука о увећању минималне цене рада у Србији.

Обраћајући се представицима Синдиката, као и послодавцима, он је рекао да је округли сто, који је организован, најбољи начин да се подели мишљење и да се размене идеје, из чега могу да проистекну најбоља решења.

Он је нагласио да се посебно слуша реч радника и синдиката.

„Мислим да смо стварно покренули доста тога на боље. Биће више како синдикати и радници мисле да треба, а не као што хоће послодавци, а то значи да ће бити двоцифрено повећање минималне цене рада“, рекао је Мали.

Министар је навео да је неопходно да сви буду разумни у овом процесу и да је неопходно радити заједно, да би се створили услови за још већи напредак у многим пољима.

„Доста се променило последњих пар година, не можемо да игноришемо статистику која о томе говори. Прошле године смо били први у свету по броју страних директних инвестиција, а то су нова радна места, што се директно одразило на пад незапослености у Србији, која је сада најмања од када се мери од 2004. године – 10,3 одсто“, истакао је Мали.

Министар је навео да су сада сви макроекономски подаци добри и да нема лоших вести, те да можемо да и ове године да говоримо о повећању плата, пензија и минималне цене рада.

„Ствари се померају напред, али још много посла је пред нама. Значајно је што имамо суфицит у буџету 48,5 милијарди динара у првих седам месеци. Сада инвестирамо у инфраструктуру, отварамо Коридор 10, Коридор 11, а за пар недеља креће и Моравски коридор да се гради“, истакао је министар.

Министар је навео да не смемо играти са нашим буџетом и да мора да се улаже у образовање, здравство, да се стварају услови за конкурентнију привреду, како би се спречио одлазак људи у иностранство.

„Ићи ћемо на даље растерећење привреде, морамо да им олакшамо пословање. Након што је незапосленост пала, и само тржиште ће се развијати и радити на конкурентности“, закључио је он.

Између осталих, дебати о увећању минималне цене рада у организацији Самосталних синдиката Србије, поред министра финансија Синише Малог учествовали су и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, председник УГС Независност Зоран Стојиљковић, као и представник послодаваца Милош Ненезић.

Министар Ђорђевић је рекао да би минимална цена рада требало да се повећа, али у реалним оквирима. Он је истакао да су најважнији ресурс државе људи, на шта директно утиче и минимална зарада.

Председник Савеза самосталних синдиката Србије Љубисав Орбовић је рекао да је за три године раст минималне зараде износио 26 одсто, односно девет одсто сваке године, што је по њему, веома задовољавајуће.

Међутим, додао је да је висина минималца и даље релативно ниска, и подсетио да је сврха минималне зараде некада била да се исплаћује у предузећима која имају проблема у пословању, а да је данас прима 350.000 људи и има потпуно другачију улогу.

Став послодаваца је да се минимална цена рада повећа за пет до шест одсто и да су то реалне могућности привреде.

Представник послодаваца Милош Ненезић је истакао да је неопходно прихватати препоруке привреде које се тичу побољшања привредног амбијента и унапређења образовног система, како би се створили кадрови за будуће тржишне изазове.

siniša mali sastanak