Категорија:
Активности - Вести
Објављено:
02. новембра 2020.
ENTONI GODFRI, SINISA MALI
SINISA MALI, ENTONI GODFRI
SINISA MALI, ENTONI GODFRI
SINISA MALI
1/

Министар Синиша Мали разговарао са амбасадором САД Ентонијем Годфријем

Министар Синиша Мали састао се са амбасадором Сједињених Америчких Држава (САД) у Београду Ентонијем Годфријем, са којим је разговарао о сарадњи на заједничким пројектима, као и о економској ситуацији у Србији у условима кризе изазване коронавирусом.

Саговорници су се сагласили да је важно да се пронађе одговарајући баланс између одржавања повољне здравствене и економске ситуације за време пандемије коронавируса. Амбасадор је у том смислу похвалио Србију која је, како је истакао, реаговала најбоље од свих земаља у региону и додао да је поносан на Владу Републике Србије.

Министар Мали је рекао да Влада РС прати шта се дешава и да у складу са тим реагује, као што је то радила и у претходним месецима. Он је додао да је економска ситуација стабилна, да је изузетно повољан фискални резултат у октобру, да јавни дуг неће прећи 60% БДП-а, као и да верује да ову годину можемо да завршимо на нули, када је реч о привредном расту, што би био најбољи резултат у Европи. Рекао је и да ће у буџету за 2021. годину бити рекордна издвајања за капиталне инвестиције, што ће додатно подстаћи раст БДП-а.

Амбасадор Годфри је истакао да Србија треба да буде поносна на добре економске резултате.

Он је додао да је за САД изузетно значајно отварање канцеларије Међународне  развојне финансијске корпорације (ДФЦ), те да ће се са тим активностима наставити, „без обзира на то шта буде сутра“, као и да ће тој земљи Србија увек бити важна, те да ће наставити да подржава њен пут ка Европској унији.

Министар Мали се захвалио на подршци и истакао да су за Србију од изузетног значаја добри односи са САД, као и сарадња на пројектима са Међународном развојном финансијском корпорацијом.