Категорија:
Активности - Вести
Објављено:
14. октобра 2020.
IMG

Министар Синиша Мали разговарао са амбасадором Израела Јахелом Виланом

Министар финансија Синиша Мали састао се данас са новим амбасадором Израела у Републици Србији Јахелом Виланом, са којим је разговарао о економским односима две земље и о улагању израелских инвеститора у Србију.

Амбасадор Вилан је пренео министру Малом да су израелски инвеститори изузетно задовољни пословањем у Србији, те да су врло заинтересовани и за додатна улагања у нашу земљу.

Министар је истакао да му је драго што су инвеститори препознали напоре Владе РС у креирању повољног пословног окружења, о чему најбоље говори подаци о обиму страних директних инвестиција, које износе око 1,8 милијарди евра од почетка године. Мали је рекао и да у Србији постоји макроекономска стабилност, да је незапосленост у другом кварталу на историјски ниском нивоу од 7,3%, те да очекује да ће Србија на крају године бити међу три земље у Европи које имају најбоље резултате када је реч о БДП-у.

Како је додао, сада је важно да се још више инвестира у инфраструктуру, јер то такође утиче на долазак инвеститора, али и у здравство и образовање, како би привредни раст у Србији био још бржи.

Амбасадор се сагласио да је економска ситуација у Србији данас повољна, те истакао да Израел може много да научи од Србије када је реч о економији и здравству, посебно у ситуацији када се све земље боре са пандемијом коронавируса.

Министар Мали је рекао и да је Србија много научила од Израела, нарочито у домену иновација, те да смо у последњих неколико година отворили научно – технолошке паркове у Београду, Чачку, Нишу и Новом Саду, као и да у њима успешно послује на хиљаде фирми. Тренутно је учешће ИТ сектора у БДП-у око 6%, што је много више него раније, а министар сматра да то може да буде још много више. Рекао је и да је Србија  2019. године имала извоз ИТ производа и услуга који је већи од 1.5 милијарде евра.

Саговорници су закључили да су односи две земље на високом нивоу, те да ће још бољим односима, пре свега економским, допринети отварање заједничке државне канцеларије у Јерусалиму која ће се бавити развојем економске сарадње, посебно у домену иновација.