Категорија:
Активности - Вести
Објављено:
03. децембра 2020.
Фото

Министар Синиша Мали разговарао са амбасадорком Велике Британије Шан Меклауд

Министар финансија Синиша Мали састао се данас са амбасадорком Велике Британије у Србији Шан Меклауд, са којој је разговарао о спровођењу еколошких и одрживих пројеката у Србији и о недавној успешној емисији обвезница које су листиране на Лондонској берзи.

Британска амбасадорка је најпре честитала министру Малом на реизбору за министра финансија у Влади Републике Србије и истакла да се радује наставку успешне сарадње. Мали се захвалио и додао да се такође нада успешној сарадњи у заједничким пројектима.

Министар је упознао амбасадорку са изласком Републике Србије на Лондонску берзу пре десетак дана, када је наша земља добила најнижу каматну стопу у историји и емитовала обвезнице у висини од 1,2 милијарде евра, рефинансирајући тако најскупљи дуг из 2011. године. Мали је рекао и да ће Србија ускоро постати део Еуроклир система, те исказао заинтересованост за емитовање зелених бондова. Како је рекао, то је део усмерења Србије ка зеленим и еколошки одрживим пројектима.

Он је упознао амбасадорку са сличним пројектима који се налазе у буџету за 2021. годину, као што су изградња нових регионалних система за управљање отпадом, који ће бити спроведен у јединицама локалне самоуправе и изградња нових постројења за прераду отпадних вода и канализационе мреже.

У сусрет Конференцији УН о климатским променама COP26 која ће следеће године бити одржана у Глазгову, Меклауд и Мали су разговарали о важности учешћа финансијског сектора у борби против климатских промена.  Британска амбасадорка је такође представила недавно приказани план у 10 тачака премијера Бориса Џонсона за остваривање “Зелене индустријске револуције”.

Амбасадорка и министар Мали су на састанку разговарали и о будућем унапређењу сарадње између Управе пореза и царине Њеног Величанства и Управе царина Републике Србије.

Саговорници су разговарали и о ситуацији у вези са корона вирусом, и сложили се да је једино коначно решење за цео свет употреба вакцине. Амбасадорка је упознала министра са ситуацијом у Великој Британији, која је прва земља у свету која је одобрила употребу вакцине компанија Фајзер и Бионтек.