Категорија:
Активности - Вести
Објављено:
16. априла 2019.

Министар Синиша Мали позвао инвеститоре на Лондонској берзи да улажу у Србију

Министар финансија Синиша Мали представио је данас економску политику Владе Републике Србије на Лондонској берзи, где се одржава конференција која је посвећена Европи и Централној Азији.

Мали је финансијској заједници у Лондону говорио о макроекономским резултатима које је Србија постигла, о инвестиционим потенцијалима, и позвао инвеститоре из целог света да улажу у Републику Србију.

Он је истакао да је Србија много тога урадила у области економије у последње четири године, и захвалио се на прилици да о томе говори на Лондонској берзи.

“Велика ми је част што могу да поделим нашу успешну причу и да вас позовем да улажете у Србију, која је последњих година постала најатрактивнија инвестициона дестинација у нашем региону. Србија је прошле године привукла 3,5 милијарди евра инвестиција, док су све друге земље у региону заједно привукле 1,9 милијарди евра. Три године заредом имамо суфицит у буџету, јавни дуг нам је на нивоу од око 50% БДП-а, а раст БДП-а је у прошлој години износио 4,3%”, рекао је министар Мали презентујући резултате Србије.

Он је додао да је Србија диверзификовала базу инвеститора, и да је отворена ка тржиштима широм света.

“Република Србија је на путу ка Европској унији, али су нам осим европских, важна и друга тржишта. Имамо споразуме о слободној трговини са Руском Федерацијом, Белорусијом, Казахстаном, Турском, и то нам даје предност у односу на остале европске земље. Последњих година имамо и веома велика улагања из Кине”, истакао је министар финансија.

Мали је нагласио да је циљ да Србија добије инвестициони рејтинг, и да је већ направљен јасан план како би се то и догодило у наредне две године. Када је реч о главним циљевима за будућност, министар је истакао да су то финансијска стабилност и даљи раст привреде.

Министар Синиша Мали је закључио своје излагање на Лондонској берзи рекавши да ће најбоље време за Србију тек доћи и да се нада да ће и они бити део тога.