Категорија:
Активности - Вести
Објављено:
05. априла 2019.

Министар Синиша Мали најавио прво заседање Мешовитог комитета Влада Србије и Уједињених Арапских Емирата

Прво заседање Мешовитог комитета за сарадњу између Владе Републике Србије и Владе Уједињених Арапских Емирата (УАЕ) биће одржано 8. и 9. априла у Београду, најавио је данас министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали, који је и копредседавајући тог тела. Копредседавајући Мешовитог комитета из УАЕ биће Њ.Е Султан Ахмед Ал Џабер, државни министар у Влади УАЕ.

„Уједињени Арапски Емирати су изузетно важан политички и економски партнер Републике Србије, а у току дводневног заседања биће разматране најзначајније теме које се тичу економских односа две земље, привредне сарадње, сарадње у области пољопривреде, у области животне средине, културе, енергетике, туризма, саобраћаја, омладине и спорта“, рекао је Мали.

Он је истакао да је последњих година интензивирана сарадња две земље, што се посебно види по вредности инвестиција.

„Нето прилив у 2018. години из УАЕ у Србију је био 180 милиона евра, а 2010. године инвестиције из УАЕ су износиле само 300 хиљада евра. Овај податак можда најбоље говори о томе колико смо ојачали нашу сарадњу за само неколико година. Верујемо да ћемо захваљући оваквом догађају, на коме ће бити представници великих арапских компанија, покренути још неке велике пројекте – нагласио је министар финансија.

Мали је рекао да су неке од највећих инвестиција из УАЕ „Ал Дахра“, „Београд на води“, „Ер Србија“, „Ал Равафед“, као и да укупна вредност арапских инвестиција у Србији износи четири милијарде долара.

Фото: Танјуг