Категорија:
Активности - Вести
Објављено:
25. јуна 2020.
SINISA MALI
SINISA MALI
SINISA MALI
SINISA MALI
1/

Министар Мали започео разговоре са Мисијом ММФ-а

Министар финансија Синиша Мали разговарао је данас са Делегацијом Међународног монетарног фонда (ММФ), коју предводи шеф Мисије Јан Кес Мартејн, о спровођењу актуелног аранжмана Инструмент за управљање политикама („Policy Coordination Instrument“ – PCI). У питању је полугодишња ревизија испуњења циљева у оквиру актуелног програма, након чега ће бити предмет усвајања на борду директора ММФ-а у Вашингтону.

Тема данашњег разговора су били реформски циљеви који су постављени у актуелном аранжману, кроз који су саговорници детаљно прошли, као и фискалнa и макроекономскa кретањa, те утицај пандемије вируса Ковид-19 на српску и светску економију.

Представници ММФ-а су истакли да су, када је реч о пројекцијама привредног раста за ову годину, позитивнији у пројекцијама за Србију него за друге европске земље. Они су похвалили Програм економских мера за подршку привреди и грађанима. Такође, истакли су да верују да неће бити проблема у финансирању буџета у овој години, те похвалили успешну емисију Еуробонд обвезница.

Министар финансија је рекао да је Програм економских мера успешно спроведен, те да његови резултати најбоље о томе говоре, поготово када је реч о незапослености која је на нивоу од 9,7%. Додао је да ће држава наћи начин да додатно помогне привреди, ако за тим буде било потребе крајем ове године.

Када је реч о реформским циљевима, тема разговора је била методологија за праћење фискалних ризика, затим реформа плата и усвајање уредбе о коефицијентима, доношење одлуке о оквиру јавног запошљавања, као и затварање трансакције за Комерцијалну банку, које се очекује до краја године.

Овој мисији је претходила техничка мисија где су такође дискутовани реформски циљеви са секторима. Након ове мисије у оквиру програма је преостала још једна мисија која је планирана у октобру.

Разговори са мисијом ММФ-а ће трајати до 3. јула, а спроводе се путем видео – конференцијске везе. У питању је четврто полугодишње разматрање Инструмента за координацију политике, који је одобрен у јулу 2018. године и не подразумева финансијску подршку, већ је искључиво саветодавног карактера.

 

Фото: Танјуг