Категорија:
Активности - Вести
Објављено:
26. јануара 2021.
IMG
IMG1
IMG_6643
1/

Министар Мали са амбасадором Јапана о јапанским инвестицијама у Србији

Министар финансија Синиша Мали састао се данас са новим амбасадором Јапана у Србији Такахитом Кацуматом, са којим је разговарао о економској ситуацији изазваној пандемијом вируса Ковид-19 и о јапанским инвестицијама у Србији.

Министар Мали је амбасадору пожелео добродошлицу у Београд, и истакао да верује да ће одлично сарађивати. Амбасадор Кацумата је честитао Србији на томе како се борила са пандемијом коронавируса и истакао да му је задовољство што је у Београду и што ће радити на бољим односима две земље.

Мали и Кацумата су се сагласили да се цео свет сусреће са великим изазовима насталим услед пандемије вируса корона, те да је сада најважније да државе набаве вакцине и да се грађани вакцинишу. То ће, сложили су се, умногоме допринети и бољој економској ситуацији.

Када је реч о економској сарадњи, министар Мали је нагласио да су јапанске инвестиције од изузетног значаја за Србију, и додао да наша земља жели да има још више јапанских компанија, технологије и знања.

Он се посебно захвалио амбасадору на инвестицији јапанске компаније Тојо тајерс, која је крајем прошле године почела изградњу погона за производњу гума за аутомобиле и камионе у индустријској зони у Инђији, а вредност инвестиције је 382 милиона евра.

Како је министар додао, посебно је значајна и најављена инвестиција јапанске компаније Нидек, која планира да уложи огроман новац у изградњу нове фабрике за електричне моторе у Србији.

Амбасадор Кацумата је истакао да му је посебно драго што јапанска компанија Иточу учествује у јавно – приватном партнерству за пројекат депоније у Винчи, што је пројекат од огромног значаја за заштиту животне средине у Београду и Србији.

Саговорници су разговарали и о обележавању 140 година од успостављања дипломатских односа Србије и Јапана, што ће бити одличан повод за додатно јачање односа две земље. Председник Србије Александар Вучић је претходно упутио позив јапанском цару да тим поводом посети Србију.