Категорија:
Активности - Вести
Објављено:
24. априла 2019.

Министар Мали потписао два уговора са Ексим банком – за изградњу аутопута Прељина-Пожега и деоницу брзе пруге Нови Сад-Суботица

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали данас је у Пекингу потписао уговоре о финансирању изградње аутопута Прељина-Пожега на Коридору 11 и модернизацији и реконструкцији деонице брзе пруге Београд-Будимпешта од Новог Сада до Суботице.

Уговоре за те пројекте министар Мали потписао је са кинеском Ексим банком, у присуству председника Србије и НР Кине, Александра Вучића и Си Ђинпинга.

„Ови уговори нам доносе сигурност која гарантује да ће значајни инфраструктурни пројекти бити завршени. Између осталог, захваљујући опремљеној инфраструктури, која укључује бољу саобраћајну повезаност, бићемо још атрактивнији за инвеститоре. То ће даље допринети и развоју туризма у том делу Србије“, рекао је Мали.

Уговор о финансирању са кинеском Ексим банком намењен је финансирању изградње деонице Прељина-Пожега, за коју је у новембру 2017. године потписан Комерцијални уговор о пројектовању и извођењу радова између Владе Републике Србије, Јавног предузећа „Путеви Србије“, Београда и „China Communications Construction Company Ltd.“ као извођачем.

Зајам у износу од 445 милиона долара одобрава се за финансирање 85 одсто вредности Пројекта, док ће се преосталих 15 одсто
обезбедити из буџета Републике Србије.

„Коридор 11 је битан и за повезивање са Црном Гором и Јадраном, што ће нам олакшати транспорт, и значајно унапредити трговину у региону. Изградња две преостале деонице Прељина – Пожега, дужине 30,9 км и Пожега – Бољаре, дужине 107 км, неопходна је
да би се завршио комплетан аутопут, укупне дужине 258 км, до границе са Црном Гором. Уговор подразумева изузетно повољне услове, који су добијени, пре свега, захваљујући дугогодишњем стратешком партнерству и одличним економским везама са Кином“, објаснио је Мали и додао да је са кинеским партнерима разговарано и о другим важним пројектима, у чију реализацију ће и они бити укључени.

Министар истиче да кинески инвеститори у Србији виде одличног и поузданог партнера, за кога су сигурни да ће реализовати постигнуте договоре и наводи да је од изузетног значаја и уговор о финансирању модернизације и реконструкције мађарско – српске железничке пруге на територији Републике Србије, такође потписан са Еским банком.

„Реч је о деоници Нови Сад-Суботица-државна граница Келебија. И сами знате да је Кинезима од изузетног значаја железница и транзит робе од луке Пиреј ка Европи. Ту је Србија кључна транзитна земља, која може да оствари значајне бенефите, односно транзитне приходе. Такође, боље повезивање са Европом битно је и за наше грађане, као и за привреду, која ће на тај начин бити неупоредиво конкурентнија. Свет се мења и убрзава, а ми се трудимо да их у тој брзини достигнемо“, истакао је Мали.

Реч је о једном од најважнијих инфраструктурних пројеката Републике Србије, чија је заједничка реализација договорена на нивоу председника влада Републике Србије, НР Кине и Мађарске, а део је глобалног пројекта „Један појас, један пут.

Предвиђено је успостављање двоколосечне пруге за мешовити саобраћај, брзине до 200 км/час у складу са захтевима основног коридора Трансевропске саобраћајне мреже (ТЕНТ).

Зајам у износу од 988.388.500 долара одобрава се за финансирање 85% вредности Пројекта, док ће се преосталих 15%
обезбедити из буџета Републике Србије.