Категорија:
Активности - Вести
Објављено:
10. децембра 2019.
foto 1012

Министар Мали: Отварањем Поглавља 4 до слободнијег тржишта капитала

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали данас је истакао да за вечерас најављено отварање Поглавља 4 – слободно кретање капитала, у преговорима са Европском унијом, представља још једну потврду успеха економских реформи.

Најављено је да ће вечерас Поглавље 4, бити отворено на Међувладиној конференцији ЕУ и Србије, у Бриселу.

„Ово је велико признање за нашу земљу и потврда добро спроведених економских реформи. Данас причамо о слободном кретању тржишта капитала и реформи финансијског тржишта, док је то раније било незамисливо““, навео је министар Мали на седници Одбора за финансије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава Народне Скупштине.

Он је додао да сви економски индикатори показују да су најтеже мере иза нас, да је завршена фискална консолидација, а логично, унапређење привредног амбијента води до развоја тржишта капитала.

Он је нагласио да Поглавље 4, једно од осам Поглавља у  преговорима са ЕУ, која се односе на област финансија. Објаснио је да је реч о шестом Поглављу по реду које се отвара, а да ће се радити на томе да се што пре стекну услови за отварање преостала два.

Прецизирао је да је реч о Поглављу 16, које се односи на порезе, односно акцизну политику, као и о Поглављу 8, које се односи на заштиту конкуренције.

Мали је рекао да је веома важно за отварање овог Поглавља било усвајање Закона о финансијским и алтернативним финансијским фондовима, и других закона који су усвојени у претходном периоду.

„Велики је број закона и подзаконских аката које смо усвојили, а који су усмерени на спречавање прања новца и финансирање тероризма. Постали смо пример земље која се и кроз законска решења успешно носи са овим изазовима“, рекао је Мали и подсетио да је велики успех скидање наше земље са тзв. „сиве листе“ FATF-а.

На седници Одбора, на којој су се разматрали Предлози закона о завршним рачунима буџета од 2002. до 2018. године, министар је рекао да се кроз транспарентан процес, јавност упознаје како се трошио новац у прошлости, чиме ће после 17 година бити успостављена добра буџетска пракса.

„Завршни рачуни су важни, јер грађани виде како су се планирана средства трошила, то је питање транспарентности и добре буџетске праксе, да се после усвајања буџета усвоји и завршни рачун, да би се видело на који начин су потрошена јавна средства“, рекао је Мали и додао да ће се следеће године, уз Предлог закона о буџету, наћи и завршни рачун.

Министар је обавестио посланике да је припремљена анализа трошења новца од 2002. године до данас, те да је приметно да је после турбулентног периода и економске кризе 2008. године, као и проблема од 2011. до 2013. године, постепено дошло до стабилизације, што се огледа у смањењу јавног дуга и расту прихода.

„План прихода буџета из 2002. године био је 2,8 милијарде евра, а 2018. године 9,97 милијарди евра. Дакле, расте економија и расте буџет, наравно, већи су нам и расходи. Наше је опредељење да осим повећања плата и пензија идемо на још више инвестиција, да градимо нове путеве, нове мостове, тунеле, зато смо и планирали Национални инвестициони план и од тога нећемо одустати“, закључио је Мали.