Категорија:
Активности - Вести
Објављено:
14. јула 2019.

Министар Мали на састанку са француским компанијама које ће градити метро

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали, у оквиру посете председника Републике Француске Емануела Макрона, састао се са представницима француских компанија „Ежис“ и „Алстом“. На састанку, којем су присуствовали и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић и заменик градоначелника Горан Весић, било је речи о изградњи метроа у престоници.

Констатовано је да је реч о великом и важном пројекту, те да ће сарадња са француским компанијама, које имају искуства у том послу бити од изузетног значаја.

„Никада нисмо били ближи реализацији нашег вишедеценијског сна. Београд ће коначно добити метро, на понос и радост свих нас. Захваљујући нашим француским пријатељима са којима имамо одличну сарадњу, имаћемо престоницу која ће бити раме уз раме са светским метрополама“, рекао је Мали.

На састанку је било речи о следећим корацима и о начину на који ће се спроводити пројекат. Истакнуто је да је важно да се процес убрза, да би градња почела крајем следеће године.

„Наше намере сада су на сигурним, стабилним ногама и гарант су да ће београдски метро бити изграђен у планираном року. О метроу причамо већ дуги низ година, а пошто су сви предуслови испуњени, становници Београда и његови гости имаће бољи јавни саобраћај у престоници“, рекао је министар финансија.
Компанија „Ежис“ недавно је завршила претходну студију оправданости, а тренутно се ради на студији оправданости.

Саговорници су закључили да обе стране желе да београдски метро буде успешан пројекат, али и да ће се наставити разговори са кинеском компанијом „Power China“, са којом је потписан Меморандум о сарадњи, у вези са реализацијом пројекта „Београдски метро“.

Фото: Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре