Категорија:
Активности - Вести
Објављено:
03. октобра 2019.

Министар Мали и директор канцеларије Светске банке Ндегва о реформама и заједничким пројектима

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали састао се са директором канцеларије Светске банке у Србији Стивеном Ндегвом, са којим је разговарао о актуелним пројектима који се спроводе са том међународном финансијском институцијом и даљој подршци започетим реформама.

Ндегва и Мали су се сложили да у основи ових реформи треба да буде повећање раста бруто домаћег производа и привредне активности у земљи, а представници Светске банке су похвалили резултате које је Србија већ постигла у том домену.

Ндегва је посебно похвалио Предлог Закона о контроли државне помоћи, који је управо у скупштинској процедури, као и Предлог Закона о јавним набавкама.

Саговорници су разговарали и о зајму развојног карактера, који је планиран за следећу годину, а који има за циљ остварење реформских циљева кроз измену законодавног оквира и наставак унапређења система јавне управе. Тема разговора је била и реформа запошљавања у јавном сектору, а договорена је подршка Светске банке и њених експерата у оквиру поменуте области.

На састанку је истакнуто да ће у наредном периоду Светска банка направити петогодишњи план (2020-2024) којим ће бити дефинисани циљеви и оквир кроз који ће Светска банка пружити подршку Србији у поменутом периоду. Такође, Светска банка ће објавити и Нову агенду раста за Републику Србију кроз коју ће указати на потенцијалне изворе раста по секторима.