Категорија:
Активности - Вести
Објављено:
24. марта 2019.

Министар финансија одржао предавање полазницима Школе националне одбране

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали одржао је данас предавање полазницима Школе националне одбране на тему „Фискална стабилност као предуслов несметаног функционисања система безбедности и одбране Републике Србије“.

Предавању су присуствовали ректор Универзитета одбране генерал мајор Горан Радовановић, начелник Војне академије генерал мајор Бојан Зрнић и начелник Школе националне одбране Мићо Сувајац. Када је реч о полазницима Школе националне одбране, предавању су присуствовали полазници Осме класе Високих студија безбедности и одбране, затим Генералштабног усавршавања и Командно-штабног усавршавања, као и старешине и наставници у наведеној школи.

Министар Синиша Мали је говорио о основним циљевима економске политике Владе Републике Србије, фискалној консолидацији и постигнутим економским резултатима, које потврђују и макроекономски показатељи.

Синиша Мали је, у том контексту навео да је дефицит у 2014. години износио 6,2% БДП, а да је у 2018. години остварен суфицит од 0,6% БДП.

Додао је и да је заустављен раст јавног дуга, који је са 70% БДП у 2015. години, смањен на 50,6% БДП, колико је износио на крају јануара ове године.

„Учешће јавног дуга у БДП је за три године смањено за око 20 процентних поена БДП“, навео је министар финансија, који је истакао и да у Србији имамо константно смањење незапослености.

Он је рекао и да су макроекономска стабилизација и поправљање пословног амбијента допринели даљем расту страних директних инвестиција на 3,2 милијарде евра нето у 2018. години, те да је од свих СДИ које долазе у регион, око 57% у Републици Србији.

Министар је говорио и о буџету Републике Србије за 2019. годину, за који је навео да је уравнотежен, реалан и развојни, а осврнуо се и на сет реформских закона који су крајем прошле године усвојени у Скупштини Србије. Међу тим законима су, између осталог, Закон о накнадама за коришћење јавних добара, Царински закон, Закон о доприносима за обавезно социјално осигурање, као и друга законска решења чији је циљ растерећење привреде и подстицај расту и запошљавању.

„Смањењем пореског оптерећење рада, кроз укидање доприноса за осигурање од незапослености на терет послодавца смањује се пореско оптерећење просечне нето плате са 63% на 62%“, рекао је министар финансија.

Током предавања, министар Мали је говорио о издвајањима из буџета Републике Србије за Министарство одбране, а било је речи и о инвестицијима у Војску Републике Србије. Током предавања је било речи и о изградњи станова за припаднике снага безбедности.

Иначе, министар Синиша Мали је у јуну 2017. године завршио Високе студије безбедности и одбране, као полазник Шесте класе.

Фото: Танјуг