Категорија:
Активности - Вести
Објављено:
15. априла 2020.
SINISA MALI
SINISA MALI
SINISA MALI
1/

Министар финансија одговарао на питања грађана и привреде о Програму екoномских мера

Министар финансија Синиша Мали одговарао је данас на питања грађана и привреде која су му упућена путем званичног инстаграм профила, а која су у вези са Програмом економских мера за смањивање негативних ефеката проузрокованих пандемијом вируса Ковид-19 и подршку привреди.

За мање од једног дана је на званичан профил министра, путем директних порука и коментара, стигло више од 2.000 порука, која се углавном односе на питања о томе да ли имају право на коришћење олакшица које су предвиђене Уредбом о фискалним погодностима и директним давањима привредним субјектима у приватном сектору и новчаној помоћи грађанима у циљу ублажавања економских последица насталих услед болести COVID-19, као и на који начин могу да се пријаве за Програм економских мера.

Подсећамо, потребно је да власници предузећа у Србији у пореској пријави коју и иначе подносе до краја сваког месеца, као датум почетка плаћања пореза ставе 4. јануар 2021. године. У оквиру ове пореске управе постоји квадрат „1.4. датум плаћања“ у који треба да упишу 4.1.2021. године. На тај начин аутоматски постају део овог програма.

Привредни субјекти у приватном сектору који иначе немају обавезу да подносе Образац ППП-ПД, односно који немају запослене, биће аутоматски пријављени на мере, без поменуте процедуре.

Када је реч о отварању наменског рачуна на који ће бити исплаћена средства у износу од 30.000 динара, привредници који имају рачуне у више банака, преко апликације на порталу Пореске управе треба да потврде преко које пословне банке желе да им се новчана помоћ исплати, односно да на тај начин отворе наменски рачун.

Уколико имају рачун у само једној банци, њима ће се по налогу Пореске управе аутоматски отворити наменски рачун у тој банци, што значи да не морају то сами да ураде.

Након што привредници отворе наменски рачун и поднесу пореску пријаву, немају даљих обавеза.

Подсећамо грађане и привреднике да на сајту Министарства финансија www.mfin.gov.rs могу да пронаћу текст поменуте уредбе, затим документ под називом „Најчешћа питања и одговори“ као и „Упутство за примену Уредбе о фискалним погодностима“, а одговори министра на постављена питања се могу пронаћи у коментарима испод фотографије на инстаграм профилу. С обзиром на број постављених питања, на њих ће се и даље одговарати у току данашњег и наредних дана, а како би сви грађани и привредници разрешили своје недоумице.

Рок за подношење пореске пријаве је крај априла, а за отварање наменског рачуна 25. април 2020. године.