Категорија:
Активности - Вести
Објављено:
14. фебруара 2020.
Ministar Finansija - Siniša Mali

Мали: Усвојена Стратегија за спречавање прања новца, подстрек оснаживању економије

Министар финансија Синиша Мали изјавио је данас да је Влада Србије усвојила Страгегију за спречавање прања новца и финансирање тероризма за период 2020-2024 и додао да је то још један важан корак у борби за оснаживање економског система Србије.

„То јесте важна станица на нашем путу ка здравој и очуваној економијиј,  правно-регулативној бази која чува привреду од нелегалних токова новца. Нерегулисани токови новца сваки финансијски систем и привреду чине рањивим и отежавају да се лакше нађе одговор на економске изазове којих је све више у ери глобализације и дигитализације“, оцењује Мали.

Према његовим речима прање новца изазива низ негативних последица по друштво, које се огледају у смањењу легалног привредног сектора, утицају на новчану масу и девизни курс, као и на порески систем.

„Стратегија представља израз координисаног приступа проблемима прања новца и финансирања тероризма у држави. Она је и доказ постојања значајног опредељења на високом политичком нивоу за њихово решавање, што се и у међународном контексту очекује од држава посвећеним глобалној борби против прања новца и финансирања тероризма“, каже Мали.

Он додаје да је изазова много,  почев од тога да је све више у употреби електронски новац који је још теже пратити, него стварну готовину.

„Новац постаје виртуелно средство, број на екрану рачунара или телефона. Због тога су важне процедуре и регулатива, хватање у корак са развијеним светом“, каже Мали.

Према његовим речима, Стратегија за спречавање прања новца и финансирања тероризма део је једне опште платформе прописа коју Влада припрема.

„Нема те финансијске институције али и регулатора у светским оквирима која нам неће мерити кораке у том спринту који смо себи зацртали да истрчимо. На нама је да себи меримо пролазно време и видимо да ли ћемо сустићи друге. За тај спринт један од важних актера је свакако и наш банкарски систем, који је стабилан и сигуран, али ће ово што сада радимо да обезбеди додатну сигурност улагања и трансакција преко банака“, каже он.

Мали је подсетио да већ сада признања стижу из света али и од домаће стручне и економске јавности.

„Недавна оцена МАНИВАЛА да се Србија нашла у групи земаља које су у највећој мери усклађене са препорукама ФАТФ, додатно нам је дала ветар у леђа и показала да је интензивна законодавна активност даје резултате. Сада остаје да то све применимо у пракси и меримо ефективност, што ће и бити део даљег оцењивања МАНИВАЛА, за две године“, нагласио је Мали.

Влада Републике Србије је 13. фебруара 2020. године усвојила Стратегију за борбу против прања новца и финансирања тероризма за период 2020-2024 и пратећи Акциони план за период 2020-2022.

Стратегију је израдио Стручни тим Координационог тела за спречавање прања новца и финансирања тероризма који су чинила 42 члана који су представљали 23 институције. У израду Стратегије били су укључени и представници невладиног сектора, а подршку изради Стратегије пружио је Пројекат подршке ЕУ спречавању прања новца и финансирања тероризма у Србији.

Општи циљ Стратегије  је и активна сарадња јавног и приватног сектора и приступ заснован на анализи и процени ризика.

Стратегија има четири посебна циља: смањивати ризике од прања новца, финансирања тероризма и ширења оружја за масовно уништење кроз континуирано унапређење стратешког, законодавног и институционалног оквира, спречити уношење у финансијски и нефинансијски систем имовине за коју се сумња да је стечена кривичним делом, затим ефикасно и делотворно кажњавати извршиоце кривичног дела прање новца и одузимати незаконито стечену имовину и на крају уочавати и отклањати претње од финансирања тероризма и кажњавати извршиоце кривичног дела финансирања тероризма.