Категорија:
Активности - Вести
Објављено:
26. априла 2019.

Мали: Успешна посета Кини, уговори за важне пројекте

Министар финансија Синиша Мали оценио је данас за Танјуг, на крају посете НР Кини, да је посета српске делегације на челу са председником Александром Вучићем била веома важна и успешна и да се Србија показала као веома поуздан партнер по питању бројних инфраструктурних пројеката.

„Потписали смо неколико веома важних споразума и уговора“, истакао је Мали у интервјуу за Танјуг.

Нагласио је да је најважнији уговор који је потписан током посете уговор о изградњи индустријског парка у Борчи који ће бити највећи кинески индустријски парк у Европи, а који ће се налазити поред Пупиновог моста.

„Ми смо прошле године потписали споразум о разумевању, а ево већ годину дана након тога и уговор с конкретним бизнис планом и очекујем почетак радова већ крајем године. То је парк који треба да привуче око 1.000 компанија са преко 10.000 запослених. Сваки споразум и уговор који смо потписали подразумева нове километре аутопутева и нове километре пруге, као и нова радна места“, навео је министар.

Мали је истакао да је веома важно и то што је потписана финансијска конструкција за наставак радова на Коридору 11, односно почетак радова на деоници аутопута Пожега – Прељина од 30,9 километара, а укупна вредност инвестиције је 523 милиона долара.

Он је додао да је 85 одсто кредит Ексим банке, односно 445 милиона долара, док остатак иде из буџета Србије.

„Већ у наредних пар недеља или месеци очекујемо почетак радова. Затим уговор за градњу пруге од Новог Сада до Суботице и Келебије, чија је укупна вредност 1,162 милијарди долара“, казао је Мали и додао да је такође 85 одсто средстава обезбедила Ексим банка Кине у виду кредита, а остало да ће ићи из буџета Србије.

Мали очекује крајем ове или почетком наредне године почетак радова.

„Потписали смо споразум и о реконструкцији, али не и финансијски уговор за реконструкцију пруге Београд – Ниш – Прешево“, додао је Мали.

Подсетио је да је циљ да цела пруга кроз Србију буде добра пошто Кинези имају луку Пиреј, у Грчкој, и њима је главни транзит робе кроз Србију.

Како је рекао, реконструкција ће много значити да Србија буде жила куцавица робног транспорта кинеске робе у Европу и обрнуто.

„Заједно са аутопутем Прељина – Пожега и Моравским коридором, који крећемо да градимо у јуну или јулу. То су нови километри аутопутева у Србији. То су нови мостови, тунели, нова железничка инфраструктура, то све диже квалитет наше инфраструктуре у земљи. Чинимо све да будемо атрактивнији за инвеститоре, јер они неће да дођу ако нема аутопута“, рекао је Мали.

Оценио је да све то показује колико се ситуација у Србији променила и подсетио да су у Србију дошли неки од највећих кинеских инвеститора, попут компанија Хбис, Зиђин, Линглонг, чије су инвестиције појединачно милијарду и више евра.

Истакао је да се у Србији повећава број запослених и приходи у буџету и да је то најздравији начин да се повећавају плате и пензије.

Све је то важно за подизање животног стандарда грађана Србије и да је зато ова посета Пекингу била веома важна и успешна, рекао је министар финансија.

Он је подсетио и да је Србија 2018. имала с Кином 2,3 милијарде долара трговинске размене, што је за 23 одсто више него 2017. или 15 пута више него 2008.

„То су огромне цифре које показују колико се наша сарадња променила и колико су се односи променили и колико се разумевање између лидера две земље променило. То никада није било тако, сада је на једном историјском максимуму“, рекао је министар.

Нагласио је да ће приоритет бити инвестиције у области индустријске роботике, ИТ и вештачке интелигенције, у чему је Кина светски лидер и да ће Србија пробати да постане део тог великог кинеског успеха, како би развијали домаћу економију и подигли стандард грађана.

Мали истиче да Срби воле кинески народ и они када дођу у Србију осећају се као код своје куће.

„Они то цене, споразум о сарадњи Београда и Пекинга је потписан 1980. и тада је мало ко размишљао о Кини. Ми јесмо очекивали њихов велики успех и они то цене. Лако је сада бити пријатељ Кини“, рекао је Мали.

Мали додаје да је јуче на свечаној вечери наша земља представљена у културно-уметничком програму који су пратили највећи светски лидери.

„То се није десило за велике земље, а показује колико мора да будете фер и коректни и отворени и поштени у међународним односима и да се то цени од стране кинеског лидера и народа“, рекао је Мали и додао да је Вучић на вечери био заједно поред Сија, председника Русије Владимира Путина и других државника.

Мали је рекао да је то велика част не само за нашег председника већ и за цео српски народ.

„Успели смо да изградимо однос између два партнера који су равноправни, иако смо ми мала земља, али смо са људске и професионалне стране једнаки, и то је најважније“, закључио је Мали.