Категорија:
Активности - Вести
Објављено:
14. априла 2019.

Мали: Уговор са ЕИБ за бољи живот у локалним самоуправама

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали и шеф дивизије Европске инвестиционе банке за Словенију, Хрватску и Западни Балкан Матео Ривелини потписали су данас уговор у вредности од 22 милиона евра, за спровођење пројекта „Партнерство за програм локалног развоја“.

Потписивању, које је одржано у Влади Републике Србије, присуствовали су и министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић, шеф делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици, директорка Управе за јавни дуг Ана Триповић и тим лидер за партнерства и нове донаторе у УНДП Иван Звержановски.

Министар Синиша Мали изјавио је након потписивања уговора, да је кредитни аранжман одобрен под веома повољним условима.

„Кредит је одобрен под веома повољним условима, уз могућност избора фиксне или варијабилне каматне стопе која се одређује приликом повлачења сваке транше, без плаћања било каквих додатних накнада банци и провизије на неповучена средства“, прецизирао је министар финансија.

Он је објаснио и да је укупна вредност пројекта, 30 милиона евра, те да ће преосталих осам милиона евра бити обезбеђено из буџета Републике Србије, буџета локалних самоуправа и из донаторских средстава.

Према речима министра, инфраструктурни радови који ће бити реализовани кроз овај пројекат створиће боље услове за живот свих грађана.

„Пројекат обухвата реконструкцију општинских зграда и објеката јавно комуналних предузећа, домова културе, изградњу пијаца, адаптацију и изградњу ЛЕД расвете, обнову вртића и биоскопа, и уградњу видео надзора“, рекао је Мали, и додао да је предвиђена и обнова спортских терена, паркова и пешачких стаза.

Он је прецизирао да ће се Пројекат
спроводити у око 40 општина, те да је циљ да се све локалне самоуправе равномерно развијају и да грађани Србије, ма у ком делу земље да живе, имају квалитетне услове живота и што виши животни стандард.

Министар Бранко Ружић истакао је да пре годину и по дана започети разговори са ЕИБ, уз подршку Мисије УНДП у Србији, како би се сагледале могућности подршке конкретним пројектима на локалу.

„Обезбедили смо 30 милиона евра за њих који ће бити утрошени у периоду од четири године“, рекао је Ружић.

Према његовим речима, имајући у виду још увек велике разлике између општина и градова и неуједаченост праксе општинског рада, одлучено је да ће највећу подршку кроз Програм добити општине из треће и четврте групе развијености, а посебно оне које су се суочавале са мигрантском кризом, поплавама или неким другим природним катастрофама.

Шеф делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици истакао је да је потписивање уговора важан тренутак када ЕУ показује да заједничким напорима, заједно са Владом Србије, покреће развој општина.

„Од 2000. године, ЕУ сарађује са властима у Србији на испуњавању захтева локалних заједница, радимо за грађане, за фирме, за целу заједницу. Ми смо до данас реализовали читав низ пројеката, неке из ИПА фондова што су неповратна средства, неке из кредита и зајмова какав смо потписали данас“, нагласио је Фабрици.

Шеф дивизије ЕИБ за Словенију, Хрватску и Западни Балкан Матео Ривелини изјавио је да ЕИБ жели да подржи Србију у процесу придруживања ЕУ.

Он је нагласио да је ово први пројекат у Србији на ком ЕИБ учествује са 75 одсто средстава укупне вредности, пошто је углавном то учешће до сада било 50 одсто.

Реализација Пројекта, чија је припремна фаза започела у 2018. години, биће спроведена до краја 2022. и обухвата, између осталог, реконструкцију општинских зграда, изградњу зелених пијаца, комплетно реновирање (адаптацију) и изградњу ЛЕД расвете, обнову вртића и биоскопа, и изградњу видео надзора у око 40 општина које су у претходном периоду погођене поплавама, мигрантском кризом, имају низак индекс развијености и које су постигле добре учинке током реформе јавне управе.

Укупна вредност пројекта је 30 милиона евра, а од тог износа, 22 милиона евра (75% вредности програма) обухваћено је наведеним кредитом, док се преосталих осам милиона евра (25%) обезбеђује из буџета Републике Србије и буџета локалних самоуправа, као и донаторских средстава и средстава УНДП.

Фото: Танјуг