Категорија:
Активности - Вести
Објављено:
12. децембра 2020.
SINISA MALI

Мали: У понедељак почиње исплата минималца за запослене у туризму и угоститељству

Министар финансија Синиша Мали изјавио је да  у понедељак, 14. децембра,  почиње исплата још једне минималне зараде у износу од 30.367 динара за запослене у туризму и угоститељству, те да је реч о износу од две милијарде динара који ће бити исплаћен из републичког буџета.

„Реч је о секторској подршци за 72.500 запослених у туристичким агенцијама, рент а кар фирмама, угоститељским објектима и хотелима. Та додатна финансијска подршка значиће запосленима у овом сектору који су због пандемије корона вируса највише угрожени“, навео је Мали.

Он је подсетио да је ово шести по реду минималац који добијају запослени у овим секторима у Србији, што значи да је пола пословне године у овим предузећима држава покрила исплатом зарада.

Министар је истакао да је Пореска управа објавила је списак од 12.037 предузећа која су остварила право на помоћ државе. На списку се налазе фирме из области угоститељске и туристичке привреде.

„Предузећима ће новац бити уплаћен на посебне наменске рачуне које Управа за трезор отворa за ову сврху“, нагласио је он и додао да је процедура за исплату поједностављена, тако да је потребан само један долазак овлашћеног лица привредног субјекта у надлежну филијалу Управе за трезор.

Министар је подсетио да су претходно исплаћене субвенције хотелијерима у износу од 350 евра по индивидуалном лежају и 150 евра по смештајној јединици, за шта је издвојено 1,2 милијарде динара.

Мали је рекао и да је у буџету за наредну годину предвиђено издвајање од 500 милиона динара за поделу ваучера за субвенционисани одмор у Србији, те је онда сасвим јасно да држава плански и системски покрива секторске проблеме у овој области.

Министар је подсетио да ће укупна издвајања државе од почетка године за подршку привреди достићи шест милијарди евра, односно око 700 милијарди динара, као и да је то једна од највећих пакета подршке у региону.

„Крајем следеће недеље исплатићемо и помоћ од 5.000 динара пензионерима, чиме јасно показујемо да је наша држава и на крају године, када многе државе пријављују исцрпљене ресурсе, ликвидна и да су јавне финансије под контролом“, казао је он.

Министар финансија је рекао да је туризам у Србији највише погођен пандемијом коронавируса.

„Али без обзира на све недаће које су нас снашле, пронашли смо потенцијал у домаћем туризму и туристичким дестинацијама у земљи, које су доживеле прави бум“, навео је Мали.

Према његовим речима, и поред свих турбуленција које су снашле како светску, тако и српску економију, наша земља ће успети да оствари један од најбољих резултата у Европи када је реч о привреди и забележи пад БДП од свега један или чак и мање од један одсто.

„У условима економске и здравствене кризе ових размера, то је сјајан резултат“, закључио је Мали и пружио уверавања да ће се створити услови за још већи и убрзанији привредни раст, очување радних места и животног стандарда становништва.

 

На сајту Управе за трезор www.trezor.gov.rs се могу наћи локације најближе филијале те управе и информације о томе шта овлашћена лица привредног субјекта треба да понесу од документације ради исплате средстава субвенција.