Категорија:
Активности - Вести
Објављено:
20. јуна 2019.

Мали: Свет верује у Србију и у нашу стабилну економску политику

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали истакао је данас да је невероватан успех постигнут на Лондонској берзи, где је Република Србија емитовала десетогодишњу обвезницу по историјски ниској каматној стопи. Сама чињеница да је неко хтео да инвестира у десетогодишње обвезнице, говори да свет верује у Србију и нашу стабилну економску политику која ће се водити и у будућности, објаснио је он.

Мали је гостујући на телевизији Пинк рекао да то води побољшању кредитног рејтинга земље, поверењу улагања инвеститора на наше тржиште, што утиче на већи привредни раст, на смањење незапослености и повећање животног стандарда, односно повећање плата и пензија.

„Ми смо овом трансакцијом уштедели 3,8 милијарди динара, пошто нећемо плаћати скупе обвезнице из 2011. и 2013. године, јер смо продајом обвезница по нижој каматној стопи добили средства којима ћемо отплатити скупље обвезнице. Такође, ослобођен новац на основу разлике у каматама инвестираћемо у пројекте од значаја за даљи развој наше земље, a који ће утицати на побољшање квалитета живота грађана“, рекао је Мали.

Мали је на примеру задужења грађана показао шта значи продаја државних обвезница по неупоредиво мањој каматној стопи.

„Замислите да имате домаћинство, кредитну картицу и да плаћате камату од 7,2 одсто. Тада на сваких 100 динара плаћате седам динара годишње, а онда се створи прилика да вам
неко верује, па вам рефинансира тих 100 динара по стопи од 1,6 одсто, дакле пет пута боље и више од тога. Ми смо уштедели 3,8 милијарди динара јер више нећемо плаћати скупе обвезнице из 2011. и 2013. године, а тај новац ћемо инвестирати“, рекао је министар и на илустративном примеру објаснио економично управљање буџетом.

Превремено се отплаћује 1,1 милијарда долара постојећих обвезница, захваљујући чему је дошло до уштеде на камати. Он је навео да је одговорну економску политику Србије препознало међународно финансијско тржиште.

„То је најтежи проценитељ онога што сте урадили у економији. Веома је тешко било да разговарате и представите вашу земљу на прави начин,
а ми смо за наших понуђених милијарду евра у обвезницама, имали тражњу на нивоу од 6,4 милијарди евра. Тако смо видели да смо добили најважнију потврду наше економске политике и да међународно финансијско тржиште позитивно одговара на ту чињеницу, да се поверење вратило“, рекао је Мали.

Министар је навео да је овај догађај важан и за земљу јер води још већем интересовању и поверењу страних инвеститора за улагање у пројекте у Србији.

„Имали смо 30 до 40 инвестиционих светских фондова који верују у наше хартије од вредности, а сада је ситуација неупоредиво боља, 320 фондова је било заинтересовано, дакле, десет пута више. Видели смо да су нам боље перформансе од бројних земаља ЕУ, као и земаља региона. Јефтинија нам је хартија од вредности и од оне у Румунији, Мађарској, Бугарској“, навео је министар.

Синиша Мали је објаснио да сада неупоредиво боље стојимо на међународном тржишту када је реч о задужењу домаћих предузећа.