Категорија:
Активности - Вести
Објављено:
06. маја 2020.
SINISA MALI
SINISA MALI
1/

Мали: Сутра уплата минималца за 1.055.000 запослених

Министар финансија Синиша Мали изјавио је данас да ће Влада Србије сутра на рачун свих предузећа која су изразила потребу да им се помогне уплатити први минималац за све запослене.

Реч је о износу од 32 милијарде динара који ће бити уплаћен на рачун 232.000 фирми а који ће покрити минималну зараду за 1.055.000 запослених.

„Сва та предузећа која су се пријавила за помоћ тражила су и да се одложи плаћање пореза и доприноса у укупном износу од 29,5 милијарди динара и тражила су да се одложи плаћање пореза на добит у износу од око 3,3 милијарде динара“, прецизирао је Мали на конференцији за новинаре која је одржана у Влади Србије.

Министар је изразио задовољство због овог потеза, истакавши да ове мере показују колико нам је држава јака и финансијски стабилна.

„Мере показују да смо спремни да испунимо обећање. Највећи терет кризе држава преузима на себе. Желим и да се захвалим свим предузећима која су веровала у овај програм и која су се пријавила“, навео је он.

Прецизирао је да ће исти износ бити исплаћен још два пута у наредна два месеца.

„Осим уплате минималца и одлагања уплате пореза и доприноса имамо и јефтине кредите које одобравамо преко Фонда за развој. Закључно са данашњим даном 176 компанија добило је те кредите. То су кредити на три године, са каматном стопом од један одсто и грејс периодом од 9 до 12 месеци. Дакле, веома повољни кредити. Позивам привреднике да се пријаве, негде око 3.000 њих је поднело захтеве, неки су одобрени, неки су у разматрању“, прецизирао је Мали.

Он је позвао предузетнике да узму повољне кредите за своју ликвидност и подсетио на могућност узимања кредита преко комерцијалних банака обезбеђених путем гарантне шеме. Мали је истакао да се, према његовим информацијама око 80  одсто клијената банака – малих, средњих и микро предузеца, одлучило да добије и ову подршку.

Министар се осврнуо и на макроекономске показатеље, као и на кретања на тржишту рада.

Истакао је да се према последњим подацима Националне службе за незапосленост 7.317 људи пријавило за новчану помоћ и да је незапослено од почетка кризе, што је знатно мање него у другим богатијим државама света. Томе је допринео и економски програм који је донела Влада, јер се у последње две недеље 52.900 радника вратило на посао у 512 компанија.

Добра вест је, како каже, и што се грађевинци враћају на своја градилишта те се тако и 2.100 радника данас налази на градилишту Београда на води.

Подсетио је да ће почев од априла, плате медицинским радницима бити веће за десет процената. Навео је и пример медицинске сестре на Инфективној клиници која це сада примити 54.166 динара што је увећање од 76 одсто у односу на март 2011.  године, када је њена плата износила свега 30700 динара. Плата лекара на Инфективној клиници, ће бити повећана на 105. 896 динара, а била је 64.000 динара у марту 2011. године.

Мали је нагласио да овде није реч о привременом већ о сталном повећању, те да ће та измена платних коефицијената бити спроведена и кроз измене Закона о буџетском систему, што до сада није било могуће јер смо били у ванредном стању.

„То је пример наше одговорне политике и још један вид наше подршке здравственим радницима који су највећи терет борбе преузели на себе“, нагласио је он.

Подсетио и да је почетком ове недеље уплаћен цео изос пензије за војне и пољопривредне пензионере, као и за оне пензионере који долазе из самосталних делатности док ће за остале пензија у целости бити исплаћена 9. и 11. маја. За пензионере ће затим 15. маја почети и исплата 100 евра новчане подршке.

Тог дана, 15. маја почеће и пријава осталих грађана за добијање 100 евра и она ће трајати до 5. јуна.  Мали је подсетио да процедура неће трајати дуже од минута, да ће се људи пријављивати или преко портала Управе за трезор или контакт – центра, да ће бити у потпуности безбедна и да неће бити могућа било каква злоупотреба података.

„Провео сам сате и сате са нашим људима у Управи за трезор и Канцеларији за е-управу. Подаци це бити апсолутно заштићени. Тај регистар ће бити привремен и након што буде исплаћен новац он ће бити избрисан. Желим да грађани буду спокојни и пријаве се у што већем броју“, навео је Мали подсећајући да ће новац значити породицама са више пунолетних чланова.

Он је истакао да је поносан на ову меру и да она има један психолошки и оптимистички ефекат на грађане после месец и по дана не тако лепих догађања и слика које су преживели.

Када је реч о кретањима у економији, министар је истакао да је жеља да се она што пре опорави и настави стопама којима је расла пре кризе.

„Стопа раста нашег БДП у првом кварталу била је пет одсто, а у евро зони је била негативна, минус 3, 3 одсто.  У појединим средствима информисања појавила се прича да методологија по којој се обрачунава БДП у Србији и БДП у Европској унији, у Немачкој није иста. То није истина. И ја молим оне који покушавају да унесу забуну да то не чине. Немојте да обмањујете народ. Ја треба да вам се извињавам што је Србија најбоља Европи. Нећу да се извињавам али ћу сваки дан да браним наш БДП, нашу привреду и наше економске резултате“, подвукао је Мали.

Мали је рекао да нам у наредном периоду предстоји много посла, да отворимо економију и друга предузећа, да се спроведе програм мера, а са друге стране водиће се рачуна о висини јавног дуга и стабилности јавних финансија.

Ребалансом је, истиче, одређено да дуг неће премашити 58,4 одсто БДП док је пројектован пад БДП од свега – 1,8 одсто. Истиче и да је то доста конзервативна прогноза и да су могуће још боље бројке ако се потрудимо и ухватимо корак са другим економијама Европе, које су, такође, почеле да се отварају.

Министар се осврнуо и на пословање Ер Србије истакавши да ће држава сигурно помоћи тој компанији, као и да то чине и друге земље света.  Према његовим речима у току су разговори са менаџерском управом компаније и у току је прављење пословних планова.

Министар је најавио и да се припрема предлог секторских мера за гране које су највише погођене. Реч је о туризму и угоститељству, транспорту и логистици.

Како је најавио у понедељак ће бити одржан завршни састанак у Привредној комори Србије са удружењима након чега се може очекивати конкретан предлог мера.

„Већ смо урадили анализу и сада је питање како ће њихово окружење да изгледа, ту пре свега мислим на хотеле и у ком проценту ће они пословати имајући у виду да су границе још увек затворене“, рекао је он али и изразио уверење да ће се наћи решење које ће задовољити све стране.