Категорија:
Активности - Вести
Објављено:
07. априла 2021.
SINISA MALI

Мали: Сутра исплата пола минималца за 1.140.000 запослених

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали најавио је да сутра почиње исплата половине минималне зараде за март, из трећег пакета државне помоћи, за коју се пријавило 251.517 фирми.

„Будући да половина минималне зараде износи око 16.000 динара и да је за помоћ пријављено 1.140.000 радника, сутра ћемо на наменске рачуне, које је отворила Управа за трезор, исплатити укупно 17,5 милијарди динара“, наводи Мали за Тањуг.

Министар истиче да је и помоћ превозницима део трећег пакета помоћи, као и да је пријава за ту помоћ завршена.

Према његовим речима, ресорно Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре сада анализира пристигне пријаве, а превозницима који су се пријавили до краја априла биће исплаћено 600 евра помоћи по сваком аутобусу.

До краја овог месеца биће исплаћена и помоћ градским хотелима, за које је такође завршено пријаваљивање а пријаве се тренутно анализирају.

Синиша Мали каже да су усвојени сви прописи неопходни за исплату трећег пакета помоћи.

Тако је усвојен Закон о проширењу постојеће гарантне шеме, затим Закон о новој гарантноиј шеми која је усмерена ка онима које је још више погодила пандемија корона вируса.

„Усвојили смо одлуке за исплату два пута по 30 евра свим пунолетним грађанима Србије, а пријављивање за ову помоћ траје од 28. априла до 15. маја. Првих 30 евра грађани ће добити у мају, а других 30 у новембру, док ће пензионери у септембру добити и додатних 50 евра“, каже Мали.

Посебан програм у трећем пакету је усмерен ка незапосленима, који ће у јуну добити додатних 60 евра, а министар наводи да ће у четвртак следеће седмице бити усвојена посебна уредба за исплату ове помоћи.

Мали је напоменуо да држава овим уплатама показује да сва обећања која је дала и испуњава и да је опет највећи терет пандемије корона вируса преузела на себе.

„Све то је урађено у циљу спасавања наше привреде и ублажавања негативних последица ковида-19. И резултати су ту, јер смо лане имали један од најмањих падова БДП-а у Европи, задржали смо скоро пуну запосленост, наше фабрике и даље раде“, наводи он.

Мали је закључио да је за очекивати да уз ове мере помоћи и уз масовну вакцинацију, где је Србија прва у Европи по броју ревакцинисаних, у скорије време изађемо из кризе изазване пандемијом корона вируса.