Категорија:
Активности - Вести
Објављено:
30. јануара 2019.

Мали: Суфицит три пута већи од планираног

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали каже да је први месец 2019. године показао изванредне резултате који превазилазе очекивања и истиче да је буџетски суфицит три пута већи од планираног за јануар 2019.

„Поносан сам на суфицит у буџету од око 22,9 милијарди динара, а тај новац ће бити искоришћен на прави начин. Одлични економски резултати нам дају оптимизам и потврђују да је Србија на правом путу, јер се економија и привреда оснажују“, рекао је Мали.

Министар наводи да су остварени већи непорески приходи, да је већи приход од ПДВ-а, већа је наплата пореза на доходак и на добит, као и приход од акциза.

„Нашу економију смо поставили на здраве основе и срећан сам што нам потврду дају бројке. За јануар је био планиран суфицит од око 7, 8 милијарди динара, а резултат је три пута бољи, што нам даје наду да ћемо успети да и у овој години значајно утичемо на побољшање животног стандарда грађана Србије. То говори и да нема потребе за забринутост када је реч о повећању плата и пензија, јер њихов раст јесте везан за стање у државној каси“, каже Мали.

Мали закључује да ће конкретнији и прецизнији резултати стићи после првог квартала ове године, али позитиван тренд свакако постоји, као и све претпоставке да ће се наставити и у будућности.

Фото: Танјуг