Категорија:
Активности - Вести
Објављено:
05. јануара 2020.
SINISA MALI

Мали: Суфицит 12,8 милијарди динара, четврту годину заредом

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали данас је рекао да је буџет у суфициту четврту годину заредом и оценио да је 2019. година била најуспешнија, од када се гледају економски параметри.  

„Ово су нови подаци о нашем фискалном резултату –  суфицит буџета је 12,8 милијарди динара, четврту годину заредом. То се никада у историји није догодило“, истакао је министар гостујући на телевизији Пинк.

Он је навео да су резултати одлични, посебно када је у питању стопа раста, која је 2018. била 4,4 одсто, а 2019. године 4 процента.

„Трећи квартал је био 4,8 одсто. Тада смо делили прво место са Мађарском по висини раста у Европи, што се није догодило у претходних 10 или више година“, навео је министар.

Мали је истакао и да од 1996. године, од када се мери незапосленост, она је пала испод 10 процената.

„Тако је 2013. године незапосленост била 25 одсто, а сада је 9,5 процената у 2019. години“, објаснио је Мали.

Министар је истакао да се полако испуњавају обећања, те је тако просечна плата у децембру била 500 евра, имамо нове ауто-путеве, а од изузетног значаја је даљи план улагања у нашу земљу.

„Представили смо програм „Србија 2025“, на основу којег циљамо да просечне плате за пет година буду 900 евра, а просечне пензије у Србији 440 евра. Са планираних 14 милијарди евра инвестиција у наредном периоду, очекујем још бржи и снажнији раст“, рекао је министар.

Он је истакао да постоји доста тога што је неопходно урадити у Србији, што је неспорно и објаснио да имамо велики потенцијал који планирамо да искористимо.

„Ми смо избегли банкрот 2013. године, а тешке мере фискалне конслидације су иза нас, управо сада се виде резултати. Повећавају се плате, пензије су од јануара веће за 5,4 одсто. Мислим да постоји велики потенцијал за нас, поготово у јавним предузећима, у њиховом реструктуирању, попут Електропривреде Србије. Таква предузећа могу бити још већи носиоци раста наше економије и на то ћемо се сконцентрисати“, објаснио је Мали.

Министар је закључио да ће се у наредном периоду, поред реструктуирања јавних предузећа, радити и на дигитализацији, еУправи, али и на страним директним инвестицијама, у чему смо, како је навео, били шампиони прошле године.