Категорија:
Активности - Вести
Објављено:
25. јануара 2021.
SINISA MALI
SINISA MALI
SINISA MALI
1/

Мали: Србија посвећена даљем јачању и развоју сарадње у оквиру механизма Кина-ЦИЕЗ

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали учествовао је данас на онлајн састанку националних координатора за сарадњу у механизму Кина–ЦИЕЗ.

Министар је истакао да је Србија чврсто посвећена даљем јачању и развоју сарадње у оквиру овог механизма, и додао да је председник Републике Србије Александар Вучић прихватио позив председника НР Кине Си Ђинпинга да учествује на предстојећем 9. Самиту Кина–ЦИЕЗ, који ће бити одржан у видео формату 9. фебруара ове године.

„Уверени смо да ће Самит допринети очувању континуитета дијалога на највишем политичком нивоу и поставити нове правце развоја сарадње у овом механизму“, рекао је Мали.

Као национални координатор за сарадњу са НР Кином,  Синиша Мали је констатовао да је, упркос пандемији COVID-19, дошло до даљег јачања како билатералне стратешке сарадње између Републике Србије и НР Кине, тако и сарадње у оквиру механизма 17+1.

Без обзира на пандемију, кинеске компаније у Србији наставиле су са радом на имплементацији договорених пројеката, објаснио је он.

„Посебно издвајам пројекат модернизације железнице на релацији Београд-Будимпешта, наставак радова на изградњи деоница ауто-пута, као и на пројектима у области енергетике, а у октобру 2020. потписан је и уговор о извођењу радова на изградњи брзе саобраћајнице Нови Сад – Рума“, рекао је Мали и додао да се очекује интензивирање сарадње у области пољопривреде, просвете, науке и технологије, иновација…

Мали је нагласио је да је поред солидарности, пандемија указала и на значај веће повезаности између земаља у сваком смислу, и захвалио се на помоћи у медицинској опреми, која је током пандемије упућена у нашој земљи.

Он је додао да је изузетног значаја мулти-модална инфраструктурна повезаност између земаља и у оквиру борбе против COVID-19, али и у циљу што бржег економског опоравка у постпандемијском периоду.

„Што бржа изградња Експресне поморско-копнене кинеско-европске железничке линије, дела „Појаса и пута“ у оквиру које је у току и пројекат модернизације железнице Београд-Будимпешта, омогућиће још бржи транспорт робе и бољу повезаност Кине и великог броја азијских земаља са Европом“, рекао је Мали.

Осврнуо се и на нову фазу глобалне борбе са вирусом – масовну имунизацију.

„Радује нас што је Србија прва земља у Европи у коју су 17. јануара ове године испоручене вакцине компаније „Синофарм“ на чијој производњи су радили најеминентнији кинески научници“, објаснио је Мали.

Он је честитао грађанима НР Кине наступајућу лунарну Нову годину 12. фебруара 2021. године и свим учесницима састанка пожелео још бољу сарадњу у оквиру механизма Кина – ЦИЕЗ.

 

Фото: Танјуг