Категорија:
Активности - Вести
Објављено:
16. јула 2020.
IMG_1822

Мали: Србија има снаге да подржи привреду

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали истакао је да спроведене економске мере за умањење негативних последица пандемије вируса корона показују резултате, као и да се тренутно спроводи детаљна анализа пословања предузећа у нашој земљи како би се установило које су потребе привреде у наредном периоду.

„Заједно са Привредном комором Србије и Републичким заводом за статистику спроводимо најопсежније истраживање у коме учествује преко 1.000 компанија. Желимо да утврдимо који су сектори више погођени, какви су планови предузећа, који су њихови изазови и на основу тога ћемо реаговати са одговарајућом подршком“, рекао је Мали за РТС.

Он се осврнуо и на успех по питању прилива средстава у буџет Републике Србије, за који по његовој оцени потврђује да нема застоја у привредној активности.

„Ово је лепа вест за грађане Србије. Као што је и председник Вучић јуче рекао, сваког 15. у месецу добијамо уплату ПДВ-а. Очекивали смо 45,5 милијарди динара, а укупан прилив је био 50,1 милијарди динара. То значи да промет расте. Радује ме и што се акцизе плаћају на време, тако да сам веома задовољан“, навео је министар и истакао да су пензије и плате у јавном сектору сигурне, као и да држава у овом тренутку нема проблема, поготово не за ликвидност.

Он је навео да са озбиљном и одговорном економском политиком и добрим стањем у буџету Србија има снаге да подржи привреду.

„Свако обећање које смо дали ми смо и испунили, а у дан смо обећану подршку уплаћивали. Када питате привреднике, убеђен сам да су они сигурни у државу која је спремна да стане иза њих када је најтеже“, рекао је Мали.

Министар је подсетио да је новчана помоћ за грађане, минимална зарада и одлагање плаћања пореза и доприноса државу коштало укупно 278 милијарди динара, односно 2,3 милијарде евра.

„Све време пратимо податке Пореске управе, односно број запослених који плаћају порезе и доприносе. Значајно је да је 30. јуна у односу на период пре почетка кризе у фебруару већи број запослених, односно више људи плаћа порезе и доприносе на зараде. Јесу неки људи остајали без посла, али доста нових радних места је отворено“, рекао је он.

Говорећи о подршци привреди у виду повољних кредита за ликвидност, министар је навео да је тај новац већ уплаћен на рачуне преко 10.000 привредних субјеката.

„Преко Фонда за развој 1.105 предузећа добило је повољнан кредит, у укупном износу око 6,3 милијарди динара и близу 9.000 привредних субјеката преко пословних банака, у укупном износу од 750 милиона евра. Процене су да ће преко милијарду евра бити пуштено за сва предузећа која су осетила последице вируса корона до краја месеца“, рекао је он.

Министар финансија је оценио да Србија није усамљено острво, те да успешност наше економије зависи и од дешавања у свету, посебно по питању решавања проблема епидемије вируса корона.

„Неопходно је да пратимо шта се дешава са здравством, са епидемиолошком ситуацијом. Уколико добијемо вакцину, о чему је говорио и председник Вучић, и ако се то уради на прави начин, то је онда највеће достигнуће, дугорочно и једино решење за нашу економију. То је чињеница“, рекао је Мали.

Он је навео да је увелико у току припрема буџета за 2021. годину.

„Ми смо још прошле недеље послали инструкције свим буџетским корисницима и очекујемо да ће до 1. септембра доставити које су њихове потребе, циљеви, идеје. Тако ћемо испунити буџетски календар, да већ у октобру буџет буде спреман за усвајање“, рекао је Мали и закључио да је циљ да се Србија у што краћем року врати на стазу успеха са почетка године.