Категорија:
Активности - Вести
Објављено:
29. маја 2020.
_RAD7432

Мали: Србија апсолутни лидер по расту БДП у региону, привредни раст вишеструко већи од хрватског

Министар финансија Синиша Мали изјавио је данас да се Србија у првом кварталу ове године показала као апсолутни лидер по висини бруто домаћег производа у односу на земље региона, али и Европе, те да су чак и њега неке бројке пријатно изненадиле, као и да је тај економски показатељ најбоља потврда напора председника Републике Србије Александра Вучића и исправне економске политике коју је водила Влада Србије.

„Најновији подаци показују да је раст БДП-а Србије у првом кварталу износио 5,1 одсто, док је БДП Хрватске износио свега 0,4 одсто. Српски БДП је у прва три месеца ове године остварио дупло бржи раст од БДП-а земаља региона као што су Румунија и Бугарска, које су чланице ЕУ. Румунија је остварила раст од 2,7 одсто, а Бугарска раст од 2,4 одсто“, казао је министар Мали.

Како је истакао, у Хрватској су забележени и други лоши параметри, као што је пад промета у трговини на мало у марту од чак седам одсто, на годишњем нивоу. Хрватска има најспорији раст од последњег квартала 2014. године, када је привреда на годишњем нивоу порасла за 0,7 одсто.

Министар је изразио задовољство постигнутим резултатима Републике Србије истакавши да су постигнути невероватно добри резултати у датим околностима, као што је на пример висина привучених страних директних инвестиција у првом кварталу ове године.

Према његовим речима, Србија је у првом кварталу ове године привукла стране директне инвестиције у укупном износу од 821,6 милиона евра, што је више чак и од онога што смо привукли у истом периоду пошле године.

„Дакле, ово показује и неке нове трендове, а то је да се капитал полако сели на Западни Балкан а да је Србија предводник у привлачењу страних инвестиција. Све реформе које смо спровели, почев од реформе катастра, унапређења издавања грађевинских дозвола, капацитета локалних самоуправа у опремању локалитета комуналном и другом инфраструктуром, изградња путева, дале су резултате“, навео је Мали.

Према његовим речима, колико је Србија супериорнија у односу на друге можда најбоље указује када се упоредимо са нама у региону најближом Црном Гором чији је прилив страних директних инвестиција у првом кварталу 2020 износио 134,2 милиона евра или пак прилив страних директних инвестиција наших суседа Бугарске који је 249,3 милиона евра.

Он је напоменуо да бројке говоре више од речи и да их је тешко демантовати било каквим тврдњама, аргументима или квази доказима.

„Ми смо за наше успехе већ добили потврде и из Европске уније, а свакодневно додатну валоризацију даје нам и финансијско тржиште. Волео бих да грађани али и економска струка препознају наш труд и рад и додатно нам дају ветар у леђа са охрабрењем за друге подухвате које намеравамо да предузмемо, нарочито када је у питању реализација програма „Србија 2025“, навео је Мали.

Мали је изразио задовољство досадашњом динамиком отварања економије и навео да се привреда отворила пре него што је и он очекивао.

„Када се узму у обзир борбе које се још увек воде са корона вирусом у великим земљама попут САД али и других водећих европских држава, не могу да а не изразим задовољство постигнутим. По ублажавању мера ви већ видите да смо на изласку из епидемије и то ме нарочито радује, како због грађана Србије тако и због наших предузећа“, навео је Мали.

Он је још једном подсетио да ће држава у наредних десетак дана изаћи са програмом подстицајних мера за запошљавање, што је још један додатни импулс економији чије се убрзавање очекује нарочито у другој половини ове године.

„Оправдана су очекивања председника Александра Вучића да БДП ове године не забележи било какав пад или да је могућ раст БДП од један одсто. Свакодневно проучавам макроекономске показатеље и заиста сам оптимиста.  Битно да смо препознали те нише које нам дају већи БДП и да радимо на његовом повећању, јер он води до већег стандарда грађана,  а за шта се сви ми боримо. Од наредне године,  идемо на оне стопе које ММФ предвиђа, а то су оне које премашују шест процената и иду до чак 7,5 одсто, које Србији дају за право да каже да се брзо приближавамо животном стандарду много развијених земаља“,  закључио је он.