Категорија:
Активности - Вести
Објављено:
14. маја 2020.
VUCIC, ANTIC I MALI
SINISA MALI
1/

Мали: Сада је важно да наставимо са инвестицијама

Новоотворени површински откоп Радљево-Север у Каленићу данас је обишао председник Републике Србије Александар Вучић са министром финансија Синишом Малим, министром рударства и енергетике Александром Антићем, и в.д. директором ЕПС-а Милорадом Грчићем.

Министар финансија је окупљеним рударима, који су их дочекали, поручио да је циљ Србије да оствари најбоље резултате у Европи, да осетно порасте животни стандард грађана, да се отварају нова радна места и потврдио да ће се наставити са инфраструктурним радовима.

„Србија из ове кризе која је проузрокована вирусом корона излази као победник, а без вас, без вашег рада и ангажовања то не би било могуће“, поручио је Мали.

Министар је поновио да је Србија у правом тренутку, на прави начин организовала мере подршке привреди и грађанима, којима је помоћ била најпотребнија.

„ Издвојили смо 5.1 милијарду евра, што је око 11 одсто нашег БДП-а. Прихватили смо да као држава која је јака и снажна, прихватимо највећи терет кризе, да наша привреда преживи, да се што пре опорави“, навео је Мали.

Он је истакао да су реформе 2014. и 2015. године омогућиле да имамо здраве и јаке финансије, довољно јаке резерве, захваљујући којима држава сада може да помогне.

„Прошле недеље исплатили смо минималну зараду за 1.052.000 запослених у Републици Србији, а то ћемо поновити у јуну и јулу. Када се у историји наше земље тако нешто догодило? За подршку од 100 евра, пријавило се 2.4 милиона људи и управо то показује да смо овим мерама погодили суштину проблема, да смо имали прави приступ и зато се са пуно оптимизма радујемо месецима који су пред нама“, рекао је Мали.

Он је подсетио да је у првом кварталу Србија остварила пет одсто раста БДП-а, а да је еврозона била -3,3 одсто, док је у Америци био још већи пад.

„Ми смо имали добру основу и желимо да до краја године будемо први у Европи по стопи раста. Настојаћемо да будемо бар на позитивној нули, а то ће бити убедљиво најбољи резултат у Европи. Сада је најважније да наставимо са инвестицијама, да наставимо са пројектом ‘Србија 2025’.  У наредних пет година желимо да уложимо 14 милијарди евра у инфраструктуру, у нове аутопутеве, школе, вртиће, болнице, да инвестирамо и завршимо канализациону и водоводну мрежу у целој нашој земљи, да изградимо јефтине станове за наше младе да би остали у нашој земљи, да нам просечна пензија буде преко 400 евра, да у наредних пет година имамо просечну плату преко 900 евра“, истакао је Мали.

Председник Вучић се захвалио рударима и истакао да ће нови коп давати Србији енергију у наредних 60 година.

„Колубара је срце нашег енергетског и привредног система. Отказа неће бити, плате ће бити повећане“, поручио је председник Србије.

Он је истакао да је поносан јер након кризе са вирусом корона нисмо имали проблема захваљујући одговорној финансијској политици и поновио да ће у јуну бити исплаћен још један минималац за предузећа, као и у јулу.

„То је један од најбољих економских планова у Европи, заснован на реалном новцу, на томе да Србија не сме да прође 60 одсто задужености“, рекао је он.

Коп Радљево, уз постојећи коп Поље „Е“, гарантује будућност и одрживост „Колубаре“. На откопу Радљево-Север тренутно ради 110 рудара, а планирано је да у будућности буде ангажовано између 500 и 600 рудара. Залихе угља у Колубари су минимум 2,1 милијарди тона и тај рударски басен годишње обезбеди око 30 милиона тона угља.