Категорија:
Активности - Вести
Објављено:
10. новембра 2020.
IMG

Мали: Ребаланс буџета усмерен на јачање економије Србије

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали данас је истакао да је ребаланс буџета који се данас налази пред посланицима Скупштине Србије, усмерен на јачање економије и БДП-а, као и на додатно јачање напора у борби против вируса корона.

„У овом ребалансу предвидели смо девет милијарди динара за завршетак изградње две ковид болнице, у Батајници и у Крушевцу. Предвиђено је и опремање тих болница, набавка лекова, али и медицинска опрема за велики број других болница и домова здравља“, рекао је Мали гостујући на РТС-у.

Министар финансија је додао да је циљ ојачати здравствени систем Србије, али и пружити подршку здравственим радницима који се месецима боре против вируса корона.

„Ребалансом смо планирали и исплату од 10.000 до краја године за све здравствене раднике, који су наши хероји. Тиме желимо да их додатно подржимо у њиховим свакодневним напорима. Подсетићу да смо им у априлу ове године повећали плате за 10 одсто, а мислили смо и на наше најстарије, којима је исплаћено једнократно 4.000 динара“, рекао је Мали.

Он је навео да ребалансом буџета предвиђен новац и за капиталне пројекте, као и за пољопривреднике.

„Не одустаје се од великих капиталних пројеката. Ту је завршетак обилазнице око Београда, наставак изградње Моравског коридора. Планирамо да издвојимо чак 5,1 милијарди за пољопривреднике. То је додатни новац који се издваја упркос кризи изазваној пандемијом вируса корона“, објаснио је Мали.

Говорећи о јавном дугу, министар финансија је нагласио да је под контролом, као и да неће прећи ниво Мастрихта од 60 одсто.

„Јавни дуг је потпуно под контролом, како смо и обећали. Ту одлично стојимо, за разлику од других земаља где јавни дуг иде преко 100, 150, па чак и 200 одсто. Ми у потпуности контролишемо ситуацију“, објаснио је он.

Минситар је поновио да ћемо по питању стопе раста бити први у Европи, што прогнозира и Међународни монетарни фонд (ММФ), као и Европска комисија (ЕК).

„По кумулативној стопи раста у наредне три године, ми смо према пројекцијама ММФ-а убедљиво најбољи. Када је реч о прогнози ЕК, они су предвидели 6,68 процената стопу раста наше привреде у наредне три године. Србија је број један“, нагласио је он и додао да то значи да смо на прави начин спровели реформе и ојачали нашу економију.

Мали је подсетио да је Србија у првом ребалансу буџета ове године, када је почела пандемија вируса корона, издвојила огроман пакет помоћи од 5,8 милијарди евра за привреду и грађане, што се како је оценио, показало као добар корак.

„Имали смо жељу да помогнемо нашој привреди и у томе смо успели. Производни капацитети су очувани, а у другом кварталу ове године стопа незапослености је била на историјски ниском нивоу од 7,3 одсто. Избегли смо црне сценарије, који се дешавају у другим земљама, где су милиони људи остали без посла“, рекао је он.

Министар је истакао да је све то било могуће захваљјући реформама од 2014. године, које је покренуо председник Александар Вучић, док је био председник владе.

„Ми смо у претходне четири године имали суфицит и на основу тога имали смо простор да реагујемо јако, снаћно, свеобухватним мерама. Наша жеља је била да подржимо наш здравствени систем, нашу економију и наше грађане, а да с друге стране никако не угрозимо макроекономску стабилност“, навео је Мали.

Одговарајући на питање о спору са Фискалним саветом поводом исплате 100 евра свим пунолетним држављанима Србије, министар Мали је истакао да је то била оправдана мера, као и да се новац вратио у економију.

„Ми смо тим мерама обезбедили да тражња постоји, да се не затварају фабрике, а оно што је можда и најважније: показали смо нашим грађанима да је држава ту када је криза, да је снажна да помогне“, рекао је он.

Министар је истакао и да је помоћ Ер Србији, у овој ситуацији када је свака авио-компанија  у свету близу стечаја или већ у банкроту, потпуно логична.

„Да нисмо имали Ер Србију не бисмо довезли ни респираторе, нити већи део медицинске опреме која је била неопходна, а не бисмо успели ни да вратимо наше држављане када је почела пандемија. Скоро све земље подржавају своје националне авио-компаније. То чини и Немачка и Француска. И ми ћемо, не само зато што запошљавају 1.500 људи, већ зато што је то симбол успеха и реформи које смо спровели. Помоћићемо као што смо помогли целој привреди кроз пакет мера који смо спровели“, објаснио је он.

Говорећи о буџету за наредну годину, министар је рекао да ће бити на влади за десетак дана, као и да је њиме планиран дефицит од три одсто, у договору са ММФ-ом.

„Имаћемо рекордан износ новца за капиталне инвестиције, односно за изградњу ауто-путева, а крећемо и са реализацијом великог пројекта канализационе и водоводне мреже у 70 локалних самоуправа. Управо та улагања, оправдања су за високе стопе раста које очекујемо“, објаснио је он.

Министар је подсетио да је од 1. јануара следеће године планирано повећање пензија за 5,9 одсто, минималне зараде од 6,6 одсто, као и повећање плата у јавном сектору и закључио да је то успех свих грађана Србије.