Категорија:
Активности - Вести
Објављено:
20. септембра 2019.

Мали: Привредни раст у јулу 4,4 одсто

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали изјавио је да је привредни раст у Србији у јулу износио 4, 4 одсто и изразио очекивање да ће, ако се тако настави до краја године, раст српске привреде у односу на прошлу годину износити најмање 3,5 одсто.

“Наша стопа раста прошле године била је 4,3 одсто БДП. Пројектовали смо да стопа раста ове године буде 3,5 одсто, а после првог и другог квартала било је речи о томе да економија успорава. То је било могуће, имајући у виду кризу у Немачкој, као и у осталим земљама које су наши економски партнери. Али, за вашу информацију, у јулу је стопа раста износила око 4,4 одсто. Ако тако наставимо, у августу и септембру, ми ћемо имати најмање 3,5 одсто стопе раста у овој години”, рекао је Мали.

Он је, обраћајући се привредницима из Словеније, на радном састанку у организацији Словеначког пословног клуба, навео да се захваљујући инвестиционом програму од 12 милијарди евра, који је најављен у наредне четири године, очекују и више стопе раста у годинама које долазе.

“Ако свој БДП конципирамо на расту личне потрошње и инвестицијама и ако учинимо земљу атрактивнијом у смислу смањења оптерећења привредника, извоз ће да расте и ето нама раста од пет, шест одсто, што нам је циљ”, рекао је министар.

Мали се на радном састанку, којем је присуствовала председница Словеначког пословног клуба Данијела Шишаков и амбасадор Словеније у Србији Изток Јарц, осврнуо и на економску и политичку сарадњу са Словенијом, која је по његовој оцени никад боља.

“Инвестиције расту из године у годину. Са милијарду и 100 милиона евра, Словенија је међу десет највећих инвеститора у Србији, а око 25.000 грађана Србије ради у словеначким фирмама у земљи.То су важне цифре које показују степен наше економске сарадње, а ја сам уверен да ти резултати могу да буду још бољи”, рекао је Мали.

Према његовим речима, по први пут у прошлој години забележен је суфицит у спољно-трговинској размени са Словенијом, што њега као министра финансија веома радује.

Он је истакао да је добро што однос са Словенијом није једностран, јер сада имамо и инвестиције из Србије у Словенију у ИТ, прерађивачкој индустрији, а као један од успешних примера навео улагање Нектара у Фруктал.

Министар финансија подсетио је словеначке привреднике да се Србија много променила од 2013. године када је, како је рекао, земља била на ивици банкротства, када није било за плате и пензије, није било домаћих и страних инвестиција.

Према његовим речима, Србија данас има финансијску и фискалну стабилност, јер се води рачуна о сваком динару, повећавају се инвестиције и унапређује пословно окружење.

“Када погледате сваки макроекономски податак Србије, у односу на пре пар година, он је импресиван. Нама је стопа незапослености 10,3 одсто, а 2013. године кренули смо са 25,9 одсто, дакле сваки четврти у Србији пре пар година није имао посао”, навео је он и додао да је тренд такав да ће већ почетком следеће године доћи до једноцифрене стопе незапослености и нагласио да о томе пре неколико година нисмо могли ни да сањамо.

“Држава је показала да је озбиљно схватила свој део посла, јер побољшавамо радно окружење, радимо на имиџу наше земље, то каже и ММФ, а напредујемо и на Дуинг бизнис листи Светске банке. На нама је да смањујемо административна ограничења, да доносимо законе, као што је закон о накнадама, да се бавимо Е-управом и максималним олакшавањем инвеститорима да послују у нашој земљи”, рекао је он.

Он је подсетио да је Србија већ на нивоу од 2,4 милијарде евра инвестиција за првих осам месеци ове године, што је 43 одсто више него у истом периоду прошле године.

„Није случајно што нам стопа незапослености иде доле и што је намера Владе РС да се још више новца инвестира у образовање, у здравство и у инфраструктуру”, рекао је он.

Министар је напоменуо да Србија интензивно улаже у путну и железничку инфраструктуру како би привукли нови инвеститори, а и да би се постојећим инвеститорима обезбедили бољи услови за рад.

Он је подсетио и да Влада Србије постепено ради на пореском растерећењу послодаваца, те да је порез на зараде прошле године смањен са 63 на 62 одсто, а да ће од 1. јануара он износити 61 одсто.

“Повећавамо неопорезиви део зараде са 15.300 динара на 16.300 динара, а такође идемо и на укидање доприноса за ПИО на терет послодавца од 0,5 одсто. То су мере које коштају Србију 13,1 милијарду динара. На тај начин држава враћа привреди, обезбеђује да тржишта рада функционишу још боље, да привреда буде још конкурентнија, а и да ми као земља будемо још атрактивнији. То је политика са којом ћемо наставити даље“, рекао је Мали.

Он је додао да Министарство финансија настоји да додатно ове године олакша привреди, да су радне групе већ формиране и да се ради на томе.

“Гледамо колики би био фискални ефекат, али да би требало да има простора у буџету за то”, нагласио је он.

На нама је, истакао је, да мењамо имиџ, потврђујемо економске резултате и додао да у наредном периоду, очекује подизање кредитног рејтинга Србије.

“Наша основна наша визија је да обезбедимо стабилно пословно окружење. Буџет ће бити развојни, идемо са смањенем оптререћења на зараде, па ћемо из године у годину да га смањујемо, са жељом да и следеће године будемо шампиони у привлачењу инвестиција”, рекао је он.

Министар Мали је закључио да је неопходно да се привредно окружење региона унапређује и да је важан удружен наступ.

Амбасадор Словеније у Србији Изток Јарц захвалио је Влади Србије на свему што ради да се унапреди сарадња две земље и честитао на одличној финансијској стабилности и на томе што је Србија проглашена најатрактивнијом земљом за стране инвестиције.

siniša mali spk slovenački poslovni klub