Категорија:
Активности - Вести
Објављено:
02. марта 2021.
SINISA MALI

Мали: Пријављивање грађана за директну помоћ почиње 28. априла

Министар финансија Синиша Мали данас је рекао да Република Србија бележи одличне резултате по питању економије, што потврђују и подаци о стопи раста у прошлој години и поновио да је наша земља забележила најбоље резултате Еворпи, што је потврдио и Републички завод за статистику.

„Никада се није догодило да смо најбољи у економији на целом континенту. И као што видите, многе друге земље, које су развијеније од нас, пале су много више. Важно је да напоменем и да смо у 2020. години имали стопу незапослености од 9 одсто, која континуирано пада и поред пандемије вируса корона, најтеже економске кризе. Подсетићу да је 2013. године, стопа незапослености у нашој земљи била је 25,9 одсто“, рекао је Мали гостујући у јутарњем програму ТВ Прва.

Министар је нагласио да је удео јавног дуга у БДП-у и даље испод 60 одсто.

„У фебруару ове године, јавни дуг је био око 53,7 процената. То говори да смо апсолутно задржали стабилност наших јавних финансија“, навео је он.

Оценио је да је подршка привреди и грађанима урађена на прави начин и да даје резултате, и подсетио да грађани и ове године могу очекивати подршку.

„Исплатићемо два пута по 30 евра свим пунолетним грађанима који се пријаве за ову врсту помоћи. Исплата ће бити организована у мају и у новембру ове године. То важи за све држављане Републике Србије, а предвиђено је и додатних 50 евра за пензионере, који не морају да се пријављују јер ће аутоматски добити уплате. Прву уплату могу да очекују већ прве недеље маја“, рекао је Мали и навео да ће пријава која почиње 28. априла бити организовна на исти начин као и прошле године, када се за 100 евра пријавило 6,1 милиона грађана.

Мали је истакао да ће помоћ од 100 евра добити сви Срби са Косова и Метохије, укључујући и децу, док незапослени у јужној српској покрајини могу очекивати додатних 100 евра. Навео је да се размишља и о додатној помоћи незапосленима у централној Србији, те да ће наредних дана бити познат став по том питању.

Објаснио је да држава наставља са помоћи грађанима и привреди, ради очувања постигнутих резултата, те да ће у оквиру трећег пакета помоћи, за шта је издвојено око 250 милијарди динара, половину минималне зараде за три месеца по запосленом добити и велика предузећа.

„Реч је о укупно 1.500.000 запослених. Свако од њих ће добити за три месеца укупно 48.000 динара од државе. Додатно ћемо помоћи и туризму, сектору који је најугроженији. Они ће поред ове помоћи добити додатну целу минималну зараду. Осим тога, помажемо и градске хотеле, који ће добити 350 евра по индивидуалном лежају, односно 150 евра по смештајној јединици“, рекао је он.

Прецизирао је да је ту врсту помоћи прошле године добило 312 хотела, док у сектору туризма има око 12.000 регистрованих привредних субјеката са око 65.000 запослених.

Трећи пакет помоћи, како је навео министар, предвиђа подршку и сектору превоза путника у друмском саобраћају и аутобуских станица.

„Овом мером, аутопревозници ће добити 600 евра по аутобусу. Регистровано је 6.125 аутобуса, за које је могуће остварити ову врсту помоћи“, рекао је он.

Министар финансија је подсетио да део пакета мера економске помоћи чини и гарантна шема, за шта је обезбеђено 500 милиона евра за наставак постојеће, као и додатних 500 милиона евра, што ће привреди омогућити повољне кредите за које држава гарантује.

Истакао је да се држава бори на два фронта, економском и здравственом.

„Лекове, медицинску опрему, вакцине плаћамо унапред, на време и зато их и имамо. Ово је заправо резултат реформи које је покренуо председник Александар Вучић. Захваљујући томе, имали смо суфиците у буџету, успели смо да враћамо старе прескупе дугове, остварили смо резерве и задржали здраве јавне финансије. Сада сви имамо користи од тога“, објаснио је он.

Напоменуо је и да је Србија можда једина земља у Европи која је ове године повећала зараде у јавном сектору, пензије и минималну зараду.

„Овим смо показали да држава може да преузме највећи терет на себе, али и да оправдамо зашто смо прошли кроз реформе. Показали смо и да можемо одговорно да се бавимо јавним финансијама. Борбом за здравље грађана, набавком вакцина, желели смо да се осигурамо да ћемо међу првима изаћи из кризе, односно, отворити нашу економију“, рекао је Мали.

Министар финансија се осврнуо и на борбу против сиве економије и истакао значај наградне игре „Узми рачун и победи“ нагласивши да смо 2020. имали бољу наплату пореза на додату вредност него 2019. године.

„Ово је пример како солидарно можемо да створимо бољу Србију. Само у базену из ког су се извлачили добитници вредних награда, било је 12 милиона коверата, што је око 120 милиона фискалних рачуна. Не заборавите да је пандемија прошле године била у јеку, не заборавите економску кризу, а ми смо имали бољу наплату пореза на додату вредност него 2019. године“, рекао је Мали и додао да то јасно говорио да нам привреда није пала, да немамо црне сценарије као у другим развијенијим земљама.

Мали је закључио да је Србија показала да је стабилна и пре свега одговорна, као и да се одлично позиционирала очекујући отварање глобалне економије.