Категорија:
Активности - Вести
Објављено:
29. маја 2020.
SINISA MALI

Мали: Право на 100 евра имаће грађани са важећом личном картом у тренутку пријаве

На основу Уредбе о формирању привременог регистра и начину уплате једнократне новчане помоћи свим пунолетним држављанима Републике Србије у циљу смањивања негативних ефеката проузрокованих пандемијом болести COVID-19 изазване вирусом SARS-CoV-2 донет је Правилник о допунама Правилника о начину пријаве и начину уплате једнократне новчане помоћи, којим се омогућава држављанима Србије да добију једнократну помоћ државе и ако су извадили личне карте након ступања на снагу Уредбе 24. априла 2020. године.

Министар Синиша Мали је истакао да је главни циљ ове мере помоћи да новац добију сви држављани Републике Србије који то желе, те да ће бити омогућено да грађани остваре право на једнократну помоћ ако у тренутку пријаве, која траје до 5. јуна 2020. године, имају важећу личну карту.

“На овај начин смо одговорили на предлоге грађана које смо добијали претходних дана, а с обзиром на то да одређени број њих није имао личну карту на дан 24.04. што је био један од услова, већ да су у међувремену извадили нову. На овај начин смо омогућили да уколико се пријаве у наредних седам дана, систем препознаје да имају важећу личну карту и поред тога што је нису поседовали на дан ступања на снагу Уредбе. Такође, грађани који и даље немају лићну карту су добили још времена да изваде тај лични документ. Наравно, потребно је да испуњавају друге прописане услове, односно да су пунолетни држављани Републике Србије са активним пребивалиштем у нашој земљи”, рекао је министар финансија.

Мали је додао да ће сви грађани који испуњавају услове прописане Уредбом добити једнократну новчану помоћ.

“Грађани немају разлога за бригу јер ће сви који су испунили услове добити новац. Свакога дана се исплаћују новчана средства за пола милиона грађана, тако да ће у наредних неколико дана сви бити исплаћени. До данас имамо већ 4.179.400 пријављених, што са примаоцима пензија и корисницима социјалних давања, чини више од шест милиона успешно пријављених грађана Србије. Мислим да смо на овај начин показали грађанима да могу да се ослоне на своју државу у тренутку када им је то најпотребније”, рекао је министар.

Он је поновио да редослед исплате не зависи од датума пријаве, већ да Управа за трезор свакога дана исплаћује средства одређеном броју банака, за одређени број њихових клијената, а тако да то укупно буде пола милиона исплата дневно. Такође, једна банка добија средства у неколико различитих дана.