Категорија:
Активности - Вести
Објављено:
11. априла 2019.

Мали: Повећањем конкурентности до бољег привредног амбијента

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали учествовао је данас на међународној конференцији „Агенда унапређења политике конкуренције“ и том приликом истакао да је једна од најважнијих улога Владе Републике Србије да дефинише законодавни оквир и правила на тржишту, како би се створили равноправни услови за све, а у циљу даљег економског развоја, отварања нових радних места и раста бруто друштвеног производа.

Он је на Конференцији, коју је организовала Комисија за заштиту конкуренције поводом обележавања Дана конкуренције, рекао да је важна ефикасна примена политике заштите конкуренције, као и активности које спроводи та Комисија.

„Без конкуренције нема ни функционалног, а ни здравог тржишта. Кроз заштиту конкуренције и здраво тржиште, подстичу се компаније да побољшају своје производе и смање трошкове, што води ка повећању продуктивности и иновативности, а доприноси и већем економском расту земље и побољшању привредног амбијента“, истакао је министар и додао да јачањем конкурентности сви добијају – и држава и грађани и привредници.

Он је објаснио да домаће компаније данас схватају да је императив јачање њихових перформанси, како би могле да издрже притисак отвореног тржишта и конкуренције.

Министар је подвукао да је један од најважнијих циљева Владе Републике Србије бољи животни стандард грађана.

„Повећањем конкурентности компанија на домаћем и страном тржишту повећава се укупна производња роба и пружених услуга, а самим тим се повећава и БДП наше земље“, рекао је Мали и додао да грађани тај раст осећају кроз повећање плата и пензија.

Министар финансија се осврнуо и на одличне економске резултате које је Србија постигла, подсетивши да је у 2018. години раст БДП-а износио 4,3%, што је Србију сврстало међу првих осам земаља у Европи по висини раста.

„Један од начина за повећање БДП-а је управо повећање конкурентности и зато Влада Србије пружа пуну подршку спровођењу политике заштите конкуренције. Тиме показујемо да смо модерна држава, исказујемо јасну опредељеност принципима тржишне привреде и модерне економске политике“, додао је Мали.

Министар је рекао да као што се компаније боре између себе за тржишни колач, тако се и држава бори за сваку инвестицију.

„Ми се данас такмичимо не само са државама у окружењу, већ и са државама у остатку Европе“, истакао је Мали и објаснио да о резултатима те „утакмице“ коју Влада игра најбоље говори податак да је прошле године Србија привукла 3,5 милијарди евра страних инвестиција, док су све друге земље у региону заједно привукле 1,9 милијарди евра инвестиција.

Министар је нагласио да су економски изазови свуда око нас, те да од данашње конференције очекује да понуди одговоре на нека важна питања који ће допринети да се ради још боље и ефикасније у будућности и додао да ће Влада наставити да пружа подршку независним телима као што је Комисија за заштиту конкуренције.

Конференцији су присуствовали и министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић, шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици и председник Комисије за заштиту конкуренције Милоје Обрадовић.

Фабрици је рекао да је конкуренција у Србији унапређена и истакао да је политика заштите конкуренције важна за приступање Србије ЕУ и да омогућава приступ њеном јединственом тржишту. Подсетио је да 63 одсто српског извоза иде у земље ЕУ, као и да је прилив страних инвестиција у Србију чак 73 одсто из земаља Уније.

„У том смислу, Србија је већ интегрисана у великој мери у ЕУ“, нагласио је Фабрици.
Председник Комисије за заштиту конкуренције Милоје Обрадовић рекао је да је заштита конкуренције један од кључних сегмената економског и привредног система сваке земље. Он је нагласио да је циљ Комисије креирање конкурентског тржишта на коме ће учесници повећати своју продуктивност, иновативност и инвестиције, што ће резултирати растом, развојем и повећањем животног стандарда грађана Србије.

Конференција је организована у оквиру Твининг пројекта Европске уније „Даљи развој заштите конкуренције у Србији“ који заједнички реализују Комисија за заштиту конкуренције Републике Србије и тело за заштиту конкуренције Републике Италије. Главни циљ пројекта је допринос процесу даљег усклађивања националног законодавства у области заштите конкуренције са правом Европске уније, његово ефикасно спровођење и повећање свести о праву и политици заштите конкуренције међу свим релевантним актерима у Републици Србији.