Категорија:
Активности - Вести
Објављено:
20. фебруара 2020.
SINISA MALI

Мали: Потврђивање споразума о слободној трговини са ЕАЕУ отвара тржиште од 180 милиона људи

Министар финансија Синиша Мали данас је посланицима Народне скупштине Републике Србије представио неколико споразума, којима је предвиђено подстицање раста предузетништва, унапређење пословања домаћих предузећа, посебно извоза, као и изградња топловода Обреновац – Нови Београд.

Предлог закона о потврђивању споразума о слободној трговини између Републике Србије и  Евроазијске економске уније (ЕАЕУ) и њених држава чланица, како је објаснио министар Мали, предвиђа приступ тржишту од преко 180 милиона људи, за око 99 одсто робе из Царинске тарифе.

Министар истиче да је на привредницима да овакве погодности искористе.

„Овим споразумом се не угрожава наш европски пут, јер Европска унија не само да је први спољнополитички циљ Србије, већ је и први спољнотрговински партнер са којим остварујемо 65 одсто укупне трговине, док је са земљама ЕАЕУ тај проценат око 7 одсто“, рекао је Мали.

Министар је нагласио да треба да имамо у виду да се око 90 одсто укупне трговинске размене Србије са земљама ЕАЕУ односи на Русију.

„Потврђивањем овог споразума задржаћемо преференцијални статус који имамо на територији Руске Федерације, али и отворити тржиште од 180 милиона људи. Наравно, што су наши привредни субјекти способнији, они ће имати већу корист од тога, а циљ нам је управо да више извозе, да што више раде са овим земљама како би број запослених и нове инвестиције повећали у наредном периоду“, навео је Мали.

Министар је посланицима представио  и Предлог закона о потврђивању додатног протокола 6 о трговини услугама споразума о измени и приступању споразуму о слободној трговини у Централној Европи (ЦЕФТА).

„Циљ овог протокола 6 је да се, кроз даљу либерализацију тржишта услуга, обим размене повећа и да највећу корист од тога има Република Србија. Око милијарду евра је укупна размена услуга, од чега је суфицит наше земље 270 милиона евра. Дакле, сви споразуми и сви закони који су данас пред вама, утичу на побољшање економског амбијента, а то значи  убрзање нашег раста, повећање запослености и побољшање животног стандарда грађана Србије“, рекао је Мали.

Мали је објаснио да је циљ да сви наши грађани лакше комуницирају, да се лакше повезују, путују, лакше проналазе посао и да купују производе из непосредног окружења без непотребних намета.

Пред посланицима је и Предлог закона о потврђивању споразума о зајму између Републике Србије и Међународне банке за обнову и развој за пројекат акцелерације иновација и подстицања раста предузетништва у Републици Србији.

Споразум предвиђа унапређење релевантности и изврсности научног истраживања и иновативног предузетништва, али и приступ финансирању у циљу раста предузећа.

„Пројекат предвиђа подршку Фонду за науку у износу од 22,5 милиона евра, док је за  реформу института за истраживање и развој предвиђено је 8 милиона евра. За програм сарадње са српском научном дијаспором планирано је 3,5 милиона евра“, навео је Мали.

Расправљаће се и о Предлогу закона о потврђивању споразума између Владе Републике Србије и Владе Републике Северне Македоније о узајамном признавању квалификованих услуга од поверења, што би, како је Мали оценио, требало да има утицаја на привредне субјекте обе земље који ће у међусобној пословној сарадњи прећи на електронско пословање, које је брже и ефикасније од класичног.

„Кроз овај споразум ми прихватамо њихове квалификоване услуге, они наше и тиме стварамо услове да се електронско пословање убрза и то је део мини-шенгена, велике иницијативе коју је председник Александар Вучић започео, а која се односи на убрзавање привредне, економске, друштвене сарадње између три земље на територији западног Балкана са циљем даљег убрзања економског раста све три земље“, навео је Мали.

Пред посланицима је и Предлог закона о потврђивању споразума о зајму за пројекат изградње топловода Обреновац – Нови Београд, између кинеске Export-Import банке, као зајмодавца и Републике Србије.

Мали је објаснио да би изградњом топловода требало да дође и до смањења штетних емисија из постројења „Београдских електрана“ и да ће се постићи поузданост система.

„Испорука топлотне енергије из Обреновца трајно ће решити и проблеме који се појављују неколико последњих година, а везани су за краће хладне периоде током маја и септембра и потребу за грејањем и ван периода грејне сезоне. Kада се пројекат спроведе створиће се можда и предуслови за смањење цене грејања у нашем главном граду. У сваком случају, ово је еколошко, зелено решење, још један пројекат на који се дуго чекало, а који ћемо у наредном периоду остварити“, рекао је Мали.

Он је навео да уговорена цена Пројекта у складу са Комерцијалним уговором износи 193.748.000 евра, а да је износ кредита 164.685.800 евра, што је представља 85 одсто цене Уговора.