Категорија:
Активности - Вести
Објављено:
13. фебруара 2020.
SINISA MALI
SINISA MALI
ALEKSANDROVIC, NEDIMOVIC, MALI
„SVETI TRIFUN NA SAVSKOM VENCU“
1/

Мали: Подстичемо вински сектор, српска вина имају велики потенцијал

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали присуствовао је вечерас проглашењу најбољих српских вина у оквиру манифестације „Свети Трифун на Савском Венцу“, који је први пут организовао Савез винара и виноградара Србије. Догађају су присуствовали и министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић, и државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација, Мирослав Кнежевић.

Подсетивши винаре да су на претходном сусрету, крајем октобра, дефинисани приоритети како би ова грана добила прави замајац, министар је истакао да је један од главних циљева била управо израда Стратегије развоја винског сектора у Републици Србији 2020 – 2030, која ће бити усвојена крајем фебруара и која ће, у наредних десет година, обезбедити финансијска средства како би и винари још више производили и што боље представљали српска вина у свету.

Каже да је поносан што је израда Стратегије винаре ујединила као никада пре.

“Ретко се дешава да можете видети толико заједништво, толику слогу, енергију и жељу да се промени нешто набоље, иако знамо да су винари међусобно конкурентни једни другима. То се заиста ретко дешава и управо та ваша визија и идеје биће усвојене у наредних неколико недеља у оквиру Стратегије. То је прави начин да дефинишемо циљеве и путоказ како би ова грана расла још брже и на прави начин постала бренд наше земље”, каже Мали и подсећа да је израду Стратегије иницирао председник Александар Вучић, који је први препознао важност ове привредне граде за развој Србије, на чему му је, каже, веома захвалан.

„Циљ државе је да системски изградимо ову област, а Србију учинимо препознатљивом по добром вину“, истакао је Мали и додао да стратегија треба да допринесе и развоју туризма у нашој земљи, што, истиче, покреће и привреду у целини.

Оценивши винарство и виноградарство као једну од најпотенцијалнијих грана привреде, министар је истакао да ће Влада помоћи да се ова важна област развија на прави начин. Мали истиче да то колико је држава озбиљна када је у питању винарство, доказује и састанак винара са њим и министром привреде Браниславом Недимовићем, на коме је тема била новац, а који је, каже, био никад лакши.

“Саопштили су нам да им је за 2020. годину потребно 8,9 милиона евра. И управо је толико у буџету за 2020. годину, дакле, тачно онолико колико су тражили, а чак три пута више него прошле године. Ово је само један корак, али показује колико смо као држава озбиљни да ствари покренемо у овој индустрији”, рекао је Мали и пожелео винарима много добрих година у будућности, истакавши да су они прави  пример и осталим индустријама како са државом заједнички радити на остварењу циљева.

Председник Савеза винара и виноградара Србије Божидар Александровић каже да је на Стратегији цео тим стрпљиво и систематски радио читавих седам месеци.

„Било је лако с једне стране, а с друге, било је потребно заиста детаљно изанализирати толико информација и чињеница како бисмо тачно знали где се српско винарство и виноградарство налази данас“, каже Александровић и додаје да очекује велики помак у промоцији српских вина у наредном периоду.

„Држава се брине за винаре и уложиће велики новац и очекујемо много успеха“, закључио је Александровић.

На крају догађаја, додељена су признања најбољим произвођачима вина у осам различитих категорија.

 

Фото: Танјуг