Категорија:
Активности - Вести
Објављено:
05. фебруара 2020.
UCESNICI
SINISA MALI
SINISA MALI
1/

Мали: Отворити потенцијале за модерне финансијске канале улагања

Министар финансија Синиша Мали предложио је данас, на седници Координационог тела за спречавање прања новца и финансирања тероризма, да се у циљу даљег развоја тржишта, формира међуресорна радна група која би се бавила политиком развоја и уређења крипто-имовинских права у Републици Србији.

„Дао бих препоруку испред Координационог тела да се Влади Србије предложи оснивање радне групе на нивоу Владе где можемо детаљније да сагледамо ову област. То је тема о којој се много прича, али се мало зна. Као министар финансија желим да размотрим све могућности и канале сарадње и улагања у нашу земљу. Неки од инвеститора већ тргују и плаћају у криптовалутама и биткоинима. Дакле, то је тренд који је незаустављив и Србија не би требала да буде на зачељу тога“, рекао је Мали.

Он је додао да је Србији потребно да буде земља која омогућује разне облике финансирања, те је стога неопходно и да се прати модернизација финанијских деривата и инструмената плаћања, што управо представљају криптовалуте и блокчејн технологија.

Мали  је истакао да је неспорно да, у овој још увек новој материји треба уважавати мишљење стручњака и експерата из електронског пословања и крипто-имовинских права, те се заложио да у раду тог будућег радног тела, ако се буде формирало, учествују, поред представника државе и доказани експерти из ове области.

Мали је подсетио и да је Србија урадила већ велике ствари када је реч о ангажовању на финансијским тржиштима у свету и на подизању кредибилитета, те да је свакако план да се настави у том смеру.

„Очекујемо да ускоро потпишемо споразум о укључењу Србије у „Јуроклир банку” (Euroclear Bank), а недавно смо променили и одреде Закон о јавном дугу и Закона о тржишту капитала. То су све ствари које подижу свест о Србији као стабилној и атрактивној дестинацији за улагање. Са друге стране, смањује се каматна стопа и на обвезнице, имали смо 1,2 одсто на десетогодишње обвезнице. То се никада до сада није десило”, прецизирао је министар.

„Јуроклир банка” је једне од највећих клириншких организација у међународној трговини хартијама од вредности на светском тржишту.

На састанку је речено да је Предлог националне стратегије за борбу против прања новца и финансирања тероризма завршен, да ће бити упућен институцијама ради давања мишљења, те да би следеће седмице требало да буде усвојен на седници Владе Србије.

Министар се захвалио свима члановима Координационог тела што су учествовали на испуњавању препорука МАНИВАЛ-а.

“Наши резултати су више него добри а обавезе настављамо да испуњавамо. Извештај МАНИВАЛ-а је објављен 23. јануара на њиховом сајту и они су у три области су прихватили побољшања. Велики смо посао одрадили али ту наравно није крај јер је реч о континуираној активности и зато је важно да ове године наставимо са усвајањем подзаконских аката и применом”, рекао је министар.

На састанку је истакнуто да смо добили повећање оцена за све препоруке,  за које смо испунили услове, да су остале четири препоруке које су “делимично испуњене”, али и оне су у техничком смислу већ испуњене, само  нису оцењене и биће разматране тек у децембру 2021. године.

 

Фото: Танјуг