Категорија:
Активности - Вести
Објављено:
10. јануара 2019.

Мали: Остварен суфицит од 32,2 милијарде динара, 2018. најбоља у последњих 10 година

Министар финансија Синиша Мали изјавио је данас да Србија почетак 2019. године дочекује финансијски стабилно и са одличним економским резултатима и да је одговорно такву економску политику наставити у будућности.

„Екслузивна вест је да смо крај 2018. године дочекали са суфицитом од
32,2 милијарди динара, а то нам је више од 60 милијарди динара више новца него што смо планирали. Трећу годину за редом имамо вишак у буџету. То само показује како смо на прави начин схватили нашу обавезу према грађањима Србије, да водимо рачуна о сваком динару и то нам је основа за даље повећање привредног раста и животног стандарда, плата и пензија“, рекао је Синиша Мали, гостујући на ТВ Пинк.

Он је рекао и да Србија у 2019. годину улази са пројекцијом привредног раста од 3,5 одсто, док је у наредне три године просечна стопа раста пројектована на 3,8 одсто, што је конзервативан план, али боље и тако,
па да, када се оствари већи раст, додатни новац уложимо у раст наше економије.

Мали се осврнуо на главне економске показатеље који говоре у прилог томе да се Србија данас сврстава међу водећим економијама у Европи. То су пре свега, поред суфицита,
раст бруто домаћег производа (БДП), смањење јавног дуга као и незапослености.

„Претходну годину завршавамо са стопом раста од 4,4 одсто и то нас сврстава међу пет или шест најбржих економија, видећемо тачно када се објави европска статистика. У 2013. години стопа незапослености је била 25 одсто, а сада је око 11 одсто. То је добар резултат али нисмо задовољни и радимо на отварању нових фабрика и радних места како би се стопа незапослености спустила на испод десет одсто. Жеља нам је да свако у Србији нађе посао и достигнемо стандард ЕУ“, казао је министар.

Када је реч о јавном дугу, 1. јануара 2019. године, његово учешће у БДП-у је 50, 1 одсто, а можда је и на испод 50 одсто јер је у току враћање дугова. Од презадужене земље, на ивици банкрота, која није могла да враћа своје дугове и чији је јавни дуг био преко 75 одсто, ми смо сада дошли на 50 одсто. То је невероватан резултат“, оценио је Мали.

„Србија је сада финансијски стабилна земља, враћамо редовно дугове и то нам је била основа за буџет за 2019 и то показује основне принципе одговорне фискалне политике коју водимо“, рекао је он.

„Радује ме и чињеница што је раст присутан у готово свим привредним гранама – у грађевини, пољопривреди, прехрамбеној индустрији… Диверзификовали смо раст на прави начин и можемо да очекујемо резултате у будућности“, додао је министар Мали.

Од најважнијих догађаја у привреди протекле године он је навео проналазак кинеског сратешког партнера „Зиђин“ за РТБ Бор и долазак концесионара „Ванси“.

„Радује ме што смо пронашли партнера за РТБ Бор који ће у наредних пар година инвестирати 1,5 милијарди долара. Можете замислити шта то значи за источну Србију. Та инвестиција, заједно са концесијом Аеродрома су најважније транскације које су се догодиле у 2018. години“, рекао је он.

Министар се осврнуо и на најаве о доласку нове економске кризе, истичући да је веома важно испратити дешавања на светским тржиштима и избећи могуће шокове које такве економске неизвесности доносе.

„Свакодневно пратимо што се дешава са финансијским тржиштима. Сваки скок и разна дешавања било да је то трговински рат између Кине и Америке или је изборни процес у европском парламенту, трговински рат са Косовом, све то може утиче на перфомансе економије. Кључна ствар је да избегнемо ризике које таква врста шокова доносе. Ту мислим на чињеницу да ми враћамо старе дугове а ако вам се успоравају стопе раста а имате као последицу кризе да се подижу каматне стопе. Сада су каматне стопе још увек ниске и враћамо брже дугове, него што се задужујемо“, објашњава министар.

Министар финансија истакао је и да Међународни монетарни фонд (ММФ) и његова мисија долазе у Србију у знатно другачијој економској атмосфери, нема више тензија, а најтеже мере су иза нас.

„Усред смо реформског процеса. Важно је да са ММФ то пратимо. Резултати у 2018. години дају нам за право да будемо задовољни а са друге стране да будемо одгоорни да резултат поновимо. За ову годину је кључна реформа јавне управе, јавних предузећа, Пореске управе, борба против сиве економије“, рекао је Мали.

Он је напоменуо и да нам право на оптимистичке прогнозе даје и податак да је Србија прошле године привукла око три милијарде евра страних директних инвестиција.

„То је рекорд у региону, основа за даље смањење незапослености. На сваком кораку се отварају нове фабрике, то је добро, ту дајемо за право људима да кажу да ће остати у Србији и да се боримо за повећање плата и животног стандарда.

„Буџет је уравнотежен и реалан, имамо контролу дуга, стабилне стопе раста, сада се бавимо реформама које треба да спроведемо до краја како би могли да кажемо да имамо конкурентну и атрактивну привреду“, закључио је министар Мали.