Категорија:
Активности - Вести
Објављено:
16. октобра 2020.
_RAD7432

Мали: Остварен приход ПДВ-а већи за две милијарде динара од планираног, сигурно ће бити повећања плата у јавном сектору

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали данас је истакао да је остварен приход ПДВ-а већи за две милијарде динара, у односу на планиране пројекције.

„Јуче је био 15. у месецу, дан када се добијају приливи прихода од ПДВ-а у буџет. Две милијарде динара већи приход од планираног показује да нам добро ради економија. То је најобјективнији показатељ успешности једне економије и то нам даје право да до краја године урадимо све што смо планирали“, навео је Мали.

Мали је навео да је сигурно да ће доћи до повећања плата у јавном сектору.

„На основу разговора Мисије Међународног монетарног фонда (ММФ) са председником Александром Вучићем, данас ће бити потврђено да ће бити повећања плата у јавном сектору од 1. јануара следеће године. Али, неће доћи до повећања у обиму као прошле године“, рекао је он гостујући на РТС-у.

Министар финансија је подсетио да ће доћи и до повећања пензија од 1. јануара следеће године за 5,9 одсто, као и минималне зараде за 6,6 одсто.

„Сада извесно могу да кажем да не постоји земља у Европи, за коју зна и ММФ а која ће повећати и плате, пензије и минималну зараду од 1. јануара идуће године. Поред повећања плата у јавном сектору, повећање минималне зараде подићи ће зараде и у приватном сектору“, објаснио је он.

Напоменуо је да се по пројекцијама очекује да ће у априлу или мају следеће године просечна плата бити 540 евра и подсетио да је 2012. просечна плата била свега 329 евра.

Министар финансија је рекао да се очекује и да ММФ саопшти да ће по стопи раста у 2020. години Србија бити прва у Европи.

„Очекујемо да ће саопштити да су пројектовали раст од минус 1,5 одсто за 2020. годину, али ми мислимо да можемо боље. Проценили смо да ће раст бити око нуле, што је у условима пандемије вируса корона огроман успех. То је последица тешких реформи које је покренуо председник Вучић 2014. године, али и правовремених реакција за спас наше економије у кризи“, навео је он.

Објаснио је да се све чини да би наша економија не само опстала, већ и расла још више.

„Боримо се за раст наше економије, за улагања у изградњу ауто-путева, железнице, за нова радна места. Све то доводи до раста. Ако има раста онда имате новца за повећање пензија и плата“, рекао је Мали.

Министар финансија је напоменуо да је циљ и да се што више ублажи евазија пореза.

„Зато покрећемо наградну игру – Узми рачун и победи, трећу по реду. Позивам грађане да учествују и да приликом сваке куповине узму фискални рачун, да знамо да је порез плаћен. Довољно је да се у једну коверту стави десет фискалних рачуна или 10 слипова од плаћања картицом, појединачно са минималним износом од 100 динара и бесплатно пошаље. Прво извлачење је у новембру, а ускоро креће и промотивна кампања“, рекао је он.

Мали је додао да уколико се не узме фискални рачун, онда варамо не само државу, већ и себе.

„Управо фискални рачун значи да је плаћен порез. Од тога градимо ковид болнице, градимо инфраструктуру, повећавамо плате и пензије, на тај начин можемо да издвојимо новац и за лепе ствари“, закључио је Мали.