Категорија:
Активности - Вести
Објављено:
16. децембра 2020.
Фото

Мали: Ослушкујемо привреду и чинимо све да подржимо њен развој и раст

Министар финансија Синиша Мали данас је на онлајн догађају „Партнерство за будућност“, поводом представљања четврте по реду студије „Друштвено-економски утицај Coca-Cola система у Србији“ истакао да у Србији данас има све више успешних компанија, чије потребе држава ослушкује и чини све да подржи њихов развој и раст.

Он је коментаришући успех америчке компаније „Coca-Cola“ у Србији честитао њиховом руководству аквизицију водеће домаће кондиторске компаније „Бамби“, и пожелео им још већи успех.

„Што сте већи и успешнији, више новца ћете зарадити. Тако ћете и вашим запосленима дати веће плате, а с друге стране, имаћемо већи прилив новца у буџет Републике Србије“, рекао је Мали, који је прецизирао да та компанија подржава чак 159 милиона евра у целокупном ланцу вредности система у Србији, што чини 0,9 одсто укупних пореских прихода, као и да њихова укупна додата вредност чини 0,6 процената БДП-а.

Мали је напоменуо да је успех привреде обавеза за Владу Републике Србије, која је 2020. године била изложена великим изазовима.

„Ова година је била веома изазовна, тешка и вама и држави. Сви ми смо свесни да смо се суочили са никада већом економском и здравственом кризом, због чега се од фебруара и марта боримо на та  два фронта“, навео је он и додао да је држава учинила све да у овим тешким временима подржи привреду и да јој буде ослонац.

Истакао је и да је држава припремила значајне измене закона, које треба да допринесу још бољем функционисању привреде.

„Посебно је значајан Закон о е-фактурама, који ће омогућити да се ПДВ враћа у року од једног дана, што је и био један од основних захтева привредника. Нема разлога да држава не врати ПДВ већ сутрадан“, рекао је он.

Министар је навео и да се наставља са реформом Пореске управе, а која ће додатно допринети ефикасности, посебно када је реч о замени информативних система следеће године, али и улагања у кадрове.

Мали се се посебно осврнуо на успех који остварују америчке компаније у Србији и рекао да га посебно радује податак да две трећине њих планира да додатно инвестира у нашу земљу.

„То је за нас веома важно и даје нам потврду да смо на правом путу. Уколико сматрате да постоји још нешто на чему би требало да се поради, да се убрза, знајте да смо отворени за предлоге. Отворени смо за све што може да допринесе још већем унапређењу пословног окружења у Србији“, навео је министар.

Министар је подсетио да је “Coca-Cola“ на шестом месту Форбсове листе највреднијих брендова света.

„Желим вам да вредност бренда увећате, али и да у њу још више уђе пословање из Републике Србије и из овог региона“, рекао је он и закључио да је то сигуран пут ка већем броју запослених, али и већем приходу у буџета Републике Србије.