Категорија:
Активности - Вести
Објављено:
17. новембра 2020.
_RAD7432

Мали: Одговорном економском политиком дошли смо до најбољег резултата у Европи

Министар финансија Синиша Мали данас је истакао да ће Република Србија имати најбољи резултат по питању стопе раста у Европи, и  подсетио да ће од 1. јануара бити увећане пензије, минимална зарада, плате у јавном сектору, али и настављено улагање у велике пројекте, који мењају Србију набоље.

Он је рекао да се Србија спремала као да ће криза сваког тренутка наступити, градила своју економију, водила рачуна о сваком динару, те да зато није случајно што нисмо доживели најцрњи сценарио, попут многих земаља, услед пандемије вируса корона.

„Када је највећа економска криза, ми показујемо резултате, а то не говори ни председник Александар Вучић, не говори ни Синиша Мали, већ говори Европска комисија (ЕК), говори Међународни монетарни фонд (ММФ). Наши резултати су такви да ћемо ми имати најмањи пад у Европи 2020, односно највећи раст БДП-а наредне две године“, рекао је Мали гостујући на телевизији Хепи.

Министар је подсетио да смо у највећу кризу са којом се свет суочио ушли са ниским јавним дугом, вишком у каси и високим стопама раста због чега је држава била у могућности, да по први пут помогне грађанима и привреди.

„Управо то је утицало да имамо најбољи резултат по питању привредног раста у Европи. Али, ништа није случајно, јер сетите се реформи, онога што је председник Вучић урадио док је још био председник Владе 2014. године, када је наша земља кренула у тешке реформе,односно када смо били принуђени на смањење пензија и плата, када је донет нови Закон о раду. То су нам оставили они из претходне власти, јер после њих није било новца ни за пензије, ни за плате, ни за развој, тада нисмо имали кредитни рејтинг“, навео је он.

Министар је рекао да очекује да ће Србија имати бољи резултат и од прогнозираног од стране ММФ-а и ЕК.

„Када се говори о економији, неопходна је диверсификација. Неопходно је да имате више сектора на које можете да се ослоните у случају било какве кризе. Једино то је мудар и одговоран приступ економској политици. Желели смо да уз инвестиције, односно изградњу инфраструктуре, привлачимо стране директне инвестиције. Зато имамо никад већи број фабрика које су у Србији отворене. Зато имамо раст индустрије код нас и у условима кризе, и зато имамо историјски ниску незапосленост од 7,3 одсто“, објаснио је Мали.

Министар је подсетио да је само за првих девет месеци ове године прилив страних директних инвестиција био 1,9 милијарди евра, као и да нико није повукао планиране инвестиције.

„Они јесу померили отварање фабрика, али нико није одустао. Видећете још боље резултате за стопу незапослености, када је реч о страним директним инвестицијама, јер ми желимо да никад више уложимо у инфраструктуру. Показало се да је економска политика за све земље које се везују за инфраструктурне инвестиције, за изградњу аутопутева, рехабилитацију железнице, изградњу индустријских паркова, да је то најважнија политика која подстиче раст, а подстиче и охрабрује и домаће и стране инвеститоре“, рекао је министар финансија.

Мали је нагласио да се не одустаје од пројекта „Србија 2025“, који треба да доведе до тога да просечна плата буде 900, а просечна пензија око 430 евра и подсетио да је њиме планирано улагање од 14 милијарди евра додатних инвестиција у инфраструктуру.

„Видећете колика су улагања планирана и буџетом за 2021. годину. Крећемо да реализујемо део пројекта, односно да улажемо у канализациону, водоводну мрежу, да градимо фабрике за пречишћавање отпадних вода и то у преко 70 локалних самоуправа. Већ наредне године крећемо у тај посао. То је кичма и основа развоја  у наредном периоду, а на основу тога добијате прогнозе и ММФ-а и ЕК и долазите до високих стопа раста“, објаснио је Мали.

Он је додао да ММФ и ЕК прогнозирају највећи раст за Србију и за 2021, као и за 2022. годину.

„Када се то у историји десило? Водимо такву економску политику да нам удео јавног дуга у БДП-у не расте. Имаћемо три одсто дефицита наредне године, али све може да се спакује у буџет, ако знате шта радите, када немате скривене мотиве, када новац не одлази било где“, навео је он и додао да њихов прогнозирани кумулативни раст такође показује да заузимамо чврсто прво место у Европи.

Осврнувши се на буџет за следећу годину, министар финансија је рекао да је планирано да буде усвојен на Влади до краја недеље.

„Када водите рачуна о томе, када знате да су то ваши приоритети, онда немате ни за путовања, ни за куповину аутомобила, већ имате за оно што јесте основа ваше политике. На крају крајева, оно што грађани виде или кроз боље и безбедније саобраћајнице које градите, или кроз повећање плата“, навео је Мали.

Додао је да ће се уз буџет за наредну годину, на влади наћи и Нацрт закона о фискализацији, јер се тежи постизању комуникације са Пореском управом у реалном времену.

„То ће омогућити да видимо да ли постоји пореска eвазија. Такође, имаћемо и Закон о о е-фактурама, који предвиђа да од 1. јануара постоји системска повезаност, што убрзава повраћај ПДВ-а. Дакле, када дође до упаривања, држава ће истог дана враћати ПДВ, што ће променити начин функционисања и у великом степену утицати на смањење сиве економије. Такође, то је сигурност и за домаћу привреду, али и странце који долазе да послују у нашој земљи“, навео је он.

Мали се осврнуо на програм „Моја прва плата“ и рекао да је то прави начин да се обрати пажња на младе којима је неопходно прво радно искуство, као и да ће и следеће године бити издвојено више новца за те намене.

Минстар финансија се захвалио грађанима који учествују у наградној игри „Узми рачун и победи“, чије ће прво извлачење бити организовано у суботу 21. новембра, јер учешћем помажу сузбијање сиве економије.

„Циљ је да се подигне свест грађана да када купујемо увек тражимо да нам се изда фискални рачун. Део тог новца иде држави, а држава га враћа грађанима кроз изградњу болница, школа, аутопутева, улажемо у инфраструктуру, подижемо плате и пензије“, закључио је он.