Категорија:
Активности - Вести
Објављено:
21. августа 2020.
SINISA MALI
SINISA MALI
SINISA MALI SA PREDSTAVNICIMA HOTELIJERA
MIHAILO VESOVIC
1/

Мали: Нови пакет мера подршке за градске хотеле у Србији

Министар Синиша Мали представио је данас нови пакет мера подршке хотелској индустрији у градовима Србије вредан 1,247 милијарди динара а који предвиђа једнократну директну субвенцију сваком појединачном хотелу од 350 евра по лежају и додатно још 150 евра по смештајној јединици.

„Цео програм који се односи на помоћ хотелској индустрији ће се реализовати преко јавног позива. Министарство трговине, туризма и телекомуникација ће расписати позив у наредних десетак дана. Даћемо прилику хотелима да се пријаве и очекујем да ћемо до краја септембра, најкасније до прве недеље октобра исплатити новац из буџета Србије“,  рекао је Мали, представљајући мере у Привредној комори Србије а након састанка са хотелијерима.

Министар је мере илустровао и примером. Како је објаснио, једнокреветна соба добиће око 500 евра државне помоћи.  „Искористио сам пример хотела Мона у Београду. Он има 237 лежајева, 146 смештајних јединица и добиће нешто изнад 100.000 евра као подршку државе. Мислим да је то велика помоћ“, казао је Мали.

Према његовим речима и овај пакет мера, као и претходни, усмерен је ка томе да се ублаже последице корона вируса и сачувају капацитети наше индустрије, као и радна места.

„Само један је услов је за оне који желе да добију ову помоћ а то је да до краја године нема отпуштања више од 10 одсто запослених“, додао је Мали.

Министар је нагласио и да наставак издвајања средстава из буџета доказује да су државне финансије стабилне и јаке, да се води рачуна о сваком динару и најавио даљу анализу стања по секторима, што ће се на крају одразити и на планирање буџета за 2021. годину.

Говорећи о најављеној мери Мали је рекао да су очекивања била да ће се од маја постепено стабилизовати ситуација са вирусом, али како се то није догодило, градски хотели су се нашли у проблему јер су посета и попуњеност били на изузетно ниском нивоу, што није био случај са бањама и планинама у Србији.

„У последњих пар месеци пратили смо шта се дешава. Наша жеља је била да се границе отворе, да путовања крену, али нажалост то се због Ковида 19  није догодило. Ми смо препознали као Влада Србије проблеме са којима се суочава хотелска индустрија у градским срединама и одлучили да им помогнемо“,  објаснио је Мали.

Како је истакао, подаци су показали да у градовима Србије има 380 хотела који су категоризовани али да је попуњеност веома ниска и креће се свега око десет процената.

„У Београду је још гора ситуација. Од 115 хотела који су категоризовани само 42 је отворено. Попуњеност је још нижа и креће се негде око 9,5 проената“, прецизирао је Мали.

Министар је охрабрио грађане и изјавом да Србија има новца у буџету, да су приходи изнад очекиваних и да је све то још једна потврда оправданости реформи које је преузео председник Александар Вучић.

Министар финансија је подсетио да су опште мере за подршку привреди још увек у току и да је цео приватни сектор, заједно и са хотелијерима са којима је данас разговарао, добио по три минималца за сваког запосленог и ослобађање од пореза и доприноса на зараде у претходна три месеца. У току је, подсетио је, други пакет давања 60 одсто минималца у августу и септембру и одлагање пореза и доприноса за још један месец.

„Укупан износ помоћи је негде између 5,8 и 5,9 милијарди евра, када томе додате и кредите Фонда за развој, гарантну шему договорену са комерцијалним банкама. Имајте у виду и да смо издвојили и 2,6 милијарде динара за помоц пољопривредним произвођацима,  затим 4000 динара за једнокрану помоћ пензионерима, као и да смо за десет одсто повећали плате запосленим медицинским радницима“,  подсетио је Мали.

Он је додао да је све што је учињено дало резултате јер смо по стопи раста наше економије једни од најбољих у Европи а иста ситуација је и када је реч о подацима који се односе на незапосленост, јер нема „црних бројки“ карактеристичних за друге земље света.

„Пратимо ситуацију у Србији, свету и региону и када будемо правили буџет за 2021. гледаћемо да уколико буде потребно издвојимо додатни новац за подршку како бисмо на прави начин завршили ову кризу изазвану Ковидом 19. Битно је да нагласим да овим давањима ни на који начин не угрожавамо макроекономску стабилност. Радује ме и што могу да вам кажем да смо у у понедељак, 17. августа имали нови пресек прилива од ПДВ и пореза и да су они већи него што смо планирали и то не у односу на бројке из ребаланса већ у односу на иницијални буџет планиран за 2020. годину“, рекао је Мали.

Министар је апеловао на грађане Србије да траже фискални рачун јер је јасно да они који га не издају избегавају да држави плате порез. „Ми управо од тог новца помажемо хотелску индустрију, градимо вртиће, болнице, школе и аутопутеве. Пореска управа је у том делу активна а биће још активнија да сиву економију сузбијемо на најмањи могући ниво“,  поручио  је Мали.

Државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Мирослав Кнежевић изразио је задовољство што је договорен овај пакет помоћи и додао да ће се убрзо на сајту тог министарства бити објављен јавни позив који ће јасно дефинисати критеријуме и процедуру за пријаву хотелијера.

„Градски хотели су највише угрожени јер су највише зависили од страних гостију, док са друге стране имамо повољну ситуацију у унутрашњости Србије, у бањама и на планинама. Имамо ситуацију да се у првих шест месеци се смањује девизни прилив из иностранства, због одуства страних туриста али са друге стране имамо и да се смањује девизни одлив јер су нас грађани послушали и остали у земљи. Ми очекујемо да због тога имамо резултате сличне прошлогодишњим“, казао је Кнежевић.

Власник хотела Мона Томислав Момировић захвалио се министру финансија Синиши Малом и председнику Србије Александру Вучићу, који, како је рекао, стоји иза ових мера помоћи и оценио да је реч о великој помоћи за хотелски бизнис у Србији.

„Хотелски бизнис је овим мерама добио јаку подршку. Влада је нама стала иза леђа и помогла да преживимо ово време које је теже за нас од Другог светског рата“, казао је Момировић и и подсетио да је су неке помоћи као што је исплата 100 евра грађанима Србије али и подршка у платама помогла да део тог новца „заврши“ у хотелима у унутрашњости Србије.

 

Фото: Танјуг