Категорија:
Активности - Вести
Објављено:
30. јула 2020.
SINISA MALI

Мали: Нови пакет економских мера за очување радних места и привредне активности

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали оценио је да је данашње усвајање правног оквира за спровођење другог пакета економских мера изузетно значајан корак државе који ће нам омогућити очување радних места, али и производних капацитета, односно помоћи нашој привреди да се на најбољи начин избори са негативним последицама вируса корона.

„Укупан пакет је вредан 66 милијарди динара и подразумева исплату 60 одсто минималне зараде у августу и септембру, као и ослобађање од плаћања пореза и доприноса на зараде за један месец“, објаснио је он.

Мали је додао да се нови пакет мера надовезује на претходни, за који је издвојено 5,1 милијарду евра, а да је и Народна банка Србије изашла у сусрет грађанима и привреди са новим мораторијумом на плаћање кредита за два месеца.

„Микро, мала и средња предузећа, која су добила минималну зараду у јулу месецу, не треба да се пријављују за нове мере, јер ће по аутоматизму добити и 60 одсто минималне зараде у августу, као и у септембру за своје запослене. Настојали смо да то буде једноставан процес. Уколико неко не жели помоћ државе, тај новац може да врати у трезор Републике Србије“, истакао је Мали.

Он је додао да ће првих 60 одсто првог минималца за запослене бити на рачунима послодаваца до 10. августа, док је друга уплата планирана за септембар.

Министар финансија је истакао да је и предузећима која су основана након 15. марта ове године, закључно са 20. јулом 2020, омогућено да се пријаве за помоћ.

„Они морају да се пријаве и попуне ППП-ПД образац да би у септембру добили две минималне зараде. С обзиром да је пријављивање током августа, због тога ће у септембру добити две минималне зараде, како је и обећано“, навео је Мали и додао да је важно да се и новооснованим предузећима да могућност да добију новац из другог пакета мера Владе Републике Србије.

Министар је напоменуо да је услов за добијање помоћи државе неотпуштање више од 10 одсто радника, три месеца након добијања последње уплате.

Планирано је и да предузећа из категорије великих правних субјеката добију помоћ државе у виду 50 одсто минималне зараде за оне раднике који су имали одлуку о прекиду рада и та предузећа већ имају устаљену процедуру да се до 15. у месецу пријаве са листом запослених којима је рад прекинут, како би остварили право на директна давања.

„Држава Србија показује колико је стабилна, колико новца имамо, да су наше јавне финансије у изузетно добром стању.  Сутра ћемо имати и податке о приливу ПДВ-а, као и о осталим приливима у наш буџет, али већ сада могу да кажем да очекујем много бољи резултат, не само у односу на ребаланс буџета из априла месеца ове године, већ и у односу на иницијални буџет за 2020. годину, који је усвојен у новембру прошле године“, истакао је Мали.

Министар финансија је навео да је јасно да привредна активност у Србији постоји, али и да су видљиви резултати мера које се спроводе.

„Исплатило се то што смо уплатили сваком пунолетном грађанину по 100 евра. Тај новац је ушао у привредне токове, исплатило се и то што смо дали три минималне зараде, а ту је и ликвидност. Нагласио бих и значај Фонда за развој, односно да је одобрено 1.200 кредита, односно 6,8 милијарди динара већ је ушло у систем. По питању гарантне шеме, преко милијарду евра је већ искоришћено за ликвидност предузећа. Одобрено је кредита за око 10, 11 хиљада предузећа“, рекао је он.

Мали је прецизирао да је за помоћ привреди и грађанима укупно издвојено 5,8 милијарди евра, што чини 12,5 одсто нашег БДП-а.

„На прави начин смо дефинисали први програм економских мера, за шта смо издвојили 5,1 милијарду евра. Сада држава издваја додатних 66 милијарди динара, а ако уз то додамо и 2,6 милијарде за индивидуалне произвођаче, помоћ пензионерима од 4.000 динара, повећање плата од 10 одсто свим здравственим радницима, долазимо до цифре од 5,8 милијарди евра укупне помоћи“, рекао је Мали.

Мали је истакао да је поносан на напоре државе да помогне и грађанима и привреди, али и приметио да нема пуно земаља у свету које су припремиле толико јак и свеобухватан програм.

„У Србији немате масовна отпуштања као у великом броју других, развијенијих земаља. Немате затварање фабрика, немате смањења производних активности. Зато с правом очекујемо резултат по питању стопе раста у другом кварталу. Борићемо се да до краја године задржимо водећу позицију из првог квартала, када је Србија имала највећу стопу раста БДП у Европи“, нагласио је Мали.

Он је навео да нам предузете економске мере дају за право да се надамо најбољем резултату.

„Показали смо колико смо стабилни, не угрожавамо нашу макроекономску стабиност, не угрожавамо наш буџет. Чак сам чуо и да ћемо се за овај програм задужити. Како сада стоје ствари, с обзиром на боље приливе које имамо, нећемо се додатно задуживати до краја године уопште“, рекао је Мали.

Министар финансија је поновио да су пензије и плате у јавном сектору стабилне.

„У овом тренутку одржавамо потпуну стабилност. Ако погледате курс, он се у последњих пар месеци и поред највеће економске кризе у свету икада, није променио. Стабилност се задржала, инфлација није порасла, као што је то био случај у неким претходним кризама. Задржана је макроекономска стабилност, први пакет мера је био на време и сва обећања која смо дали су испуњена“, истакао је он.

Мали је закључио да је држава стабилна и сигурна, те да је на себе преузела највећи део кризе, што је, како је оценио, посао сваке одговорне државе.