Категорија:
Активности - Вести
Објављено:
05. фебруара 2019.

Мали: Наш приоритет је бољи квалитет живота грађана

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали изјавио је данас да је апсолутни приоритет реформи које се спроводе и које ће се спроводити у будућности – бољи квалитет живота грађана. Он је гостујући на телевизији Пинк рекао да је мисија Међународног монетарног фонда (ММФ) потврдила резултате које је Србија постигла и који су већ довели до јачања привреде, као и раста зарада и пензија.

„У Србији се отварају фабрике и имамо бум економских активности. Сада полако видимо резултате – имамо смањену
незапосленост, а и прошлогодишњи привредни раст од 4,4 одсто нам је међу највећим у Европи“, рекао је Мали.

Он је навео да ће се даље радити на структурним реформама, подизању квалитета јавних предузећа и јавне управе. „Јавна предузећа пре пет година имала су кумулативни губитак од 69,2 милијарде динара, док данас имају 23,7 милијарди динара кумулативне добити. Пуно се ради по питању управљања и све се планира на здравим основама“, казао је Мали.

Он је оценио да је слика Србије данас потпуно другачија, него што је била пре пар година.
„Када имате високу стопу раста, имате велики број радних места, имате новца за инвестиције, плате и пензије“, рекао је Мали. Он је истакао да је поносан на сет пореских закона који је усвојен крајем прошле године, што како каже,
ствара значајно повољнију привредну климу у земљи.

„Сачекаћемо да видимо који ће нам фискални резултат бити, али циљ нам је да још смањимо оптерећење привреде и да она буде још конкурентнија“, рекао је министар.

Он је навео да је данас покривеност увоза извозом данас 74 одсто, а да је 2012. године покривеност била 58 одсто. Неравнотежа се полако покрива и губи, јер је велики број отворених фабрика, чији извоз из Србије расте.
Подсетио је и на вишак у буџету од око 200 милиона евра, што је три пута већи резултат од очекиваног.

Он је рекао и да се на побољшању животног стандарда ради и отварањем нових радних места, што ће бити у фокусу и у будућности, као и да ће се држава ухватити у коштац са мањком радне снаге, који већ постоји у појединим општинама.

„Важан податак је да је стопа незапослених код младих дупло мања него пре пет година. Циљ нам је да млади остану и остваре своје снове овде, у Србији“, истакао је министар.

Бројне међународне финансијске институције сарађују са Србијом, те је поред састанка са ММФ-ом,
министар
јуче имао састанак и са Европском инвестиционом банком (ЕИБ) са којом се сарађује на реконструкцији клиничких центара у Србији, изградњи школа, као и другим значајним пројектима.

Као пример сарадње која побољшава квалитет грађана навео је и сутрашње отварање граничног прелаза Бајмок.

„То ће бити модеран прелаз, са две траке у оба смера. Десет километара је удаљен од Хоргоша и Келебије. Лети ће то бити алтернативни прелаз и растеретиће ова два прелаза. Показујемо и тим мањим пројектима да мењамо квалитет живота људи. Део средстава је обезбедила Влада Србије, а део новца је из фондова Европске уније. Инвестиција је вредна 2,1 милиона евра.“, казао је Мали. Министар је рекао и да се ради на још неколико граничних прелаза, који ће бити отворени у наредном периоду.

Министар је подсетио да су у Влади Србије задовољни постигнутим резултатима, али да желе још више – већи привредни раст, једноцифрену стопу незапослености, више путева, болница и школа.

Подсетио је и на то да је за данас заказан састанак и да ће бити потписан уговор са компанијом Лазард, која ће бити саветник у процесу проналажења стратешког партнера за Комерцијалну банку.

„Посвећени смо томе да нађемо партнера. Држава нема потребе да буде сувласник. Банка добро ради, резултати су добри за 2018 али је стратешки партнер потребан да се посвети новим услугама и клијентима. Држава није прави партнер за то, оставићемо да се тиме бави неко други“, рекао је Мали и додао да ће тако добијени новац бити усмерен на јавне инвестиције у Србији.

Министар је напоменуо да се прате светска економска дешавања и да што се тиче најављене економске кризе, грађани не треба да брину, јер је Србија данас знатно отпорнија и јача него што је била за време кризе из 2008.

Мали се, на крају, осврнуо и на активне пројекте у престоници,
истакавши да све иде предвиђеном динамиком. Студија изводљивости за прве две линије метроа биће завршена, каже министар, а после тога ће се радити пројекат, те је 2020. година и даље реалан рок за почетак изградње метроа.
Исти случај је и са Београдом на води, где ће пар објеката почети да се ради ове године, а започет је пројекат изградње новог Савског трга код железничке станице.

„Опет градите живот. Желимо да будемо атрактивнији и полако мењамо град, стварамо боље место за живот свих грађана Србије“, рекао је Мали.

Он је подсетио да ће председник Републике Србије Александар Вучић од четвртка започиње кампању „Будућност Србије“. “То му је најважнији посао и његова највећа жеља је да разговара са људима. Желимо да представимо оно што смо урадили у претходном периоду, као и планове за будућност. Са будућношћу Србије ми се не играмо и озбиљно приступамо томе“, закључио је Мали.